fotografie peter Hilz (C)

Herman De Croo (Open VLD) stelt Raoul Hedebouw (PVDA) opnieuw in gebreke, nu voor uitspraken in "De afspraak"

Ex-Kamervoorzitter Herman de Croo (Open VLD) eist dat Raoul Hedebouw zijn uitspraken in "De afspraak" van gisterenavond rechtzet. De PVDA-voorzitter was er te gast over de online petitie van zijn partij, waarvan De Croo wil dat die offline wordt gehaald. "Hedebouw ging er daar los over", aldus de advocaat van De Croo. 

De Croo stelt de PVDA voor een tweede keer in gebreke. Hij maande de partij begin deze week per brief al aan om hun petitie "Graaipensioenen Bracke & De Croo" offline te halen. De petitie gaat over de pensioenbonus waarop onder meer de twee voormalige Kamervoorzitters konden rekenen. Vandaag volgt via zijn advocaat Walter Van Steenbrugge een tweede ingebrekestelling. De Croo eist dat Hedebouw uitspraken die hij gisteren in "De afspraak" deed openlijk rechtzet. 

"Hedebouw ging er daar los over", zegt Van Steenbrugge. "Hij blijft mijn cliënt voorstellen als 'graaier', terwijl mijn cliënt al meer terugbetaald heeft dan wat hij eigenlijk moest doen."

Bekijk - Hedebouw in De Afspraak: "De Croo en Bracke waren diegenen die het meeste graaiden":

Videospeler inladen...

Volgens Van Steenbrugge loog de PVDA-voorzitter: "Hij zei onder meer dat mijn cliënt als Kamervoorzitter in 1998 mee aan de basis lag van het pensioensysteem. Mijn cliënt werd pas voorzitter in 1999." In de uitzending is te horen hoe Hedebouw twee keer zegt dat De Croo als Kamervoorzitter in 1998 mee het systeem uitbreidde. De tweede keer verbetert hij zichzelf: volgens Hedebouw gaat het om een wijziging in 2003, toen De Croo voorzitter was.  

Dit is aanzetten tot haat
Advocaat Walter Van Steenbrugge over PVDA

PVDA zet met de petitie en de uitspraken van Hedebouw in "De afspraak" aan "tot haat", vindt Van Steenbrugge. De twee ingebrekestellingen hebben voorlopig geen juridische gevolgen voor PVDA. De Croo kan wel beslissen om effectief naar de rechter te stappen als de partij zijn eisen niet inwilligt. "We hopen dat er geen proces van moet komen, maar als de partij weigert haar foute berichtgeving recht te zetten, dan zal ik bekijken met mijn cliënt welke stappen we ondernemen", aldus Van Steenbrugge. 

Meest gelezen