Nicolas Maeterlinck

Rechtbank beslist: dossier Schild & Vrienden hoeft niet naar andere rechters

Het proces tegen zeven leden van de extreemrechtse beweging Schild & Vrienden kan gewoon voortgezet worden voor de rechtbank in Gent. Dat heeft de voorzitter van de rechtbank beslist. De advocaat van hoofdbeklaagde Dries Van Langenhove had gevraagd om de zaak door een andere rechtbank te laten behandelen.

Vorige week dinsdag had het proces tegen Schild en Vrienden moeten beginnen, voor de correctionele rechtbank van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent. Maar al na enkele minuten was de zitting voorbij: de advocaat van Dries Van Langenhove, Hans Rieder, had immers een mogelijke procedurefout gevonden: volgens hem was niet duidelijk waarom precies deze drie rechters de zaak zouden behandelen. Hij vond dat er geen duidelijke afspraken bestonden om zaken aan een bepaalde kamer van de rechtbank toe te wijzen. En dat kan niet, want dan zou het gevaar bestaan dat een rechter een bepaalde zaak behandelt, omdat die daar zelf zin in heeft.

De voorzitter van de rechtbank moest de zaak bekijken. En hij ziet geen probleem: het proces tegen Schild & Vrienden wordt behandeld door deze kamer, omdat die volgens het reglement van de rechtbank bevoegd is voor alle processen over "bijzondere strafwetgeving". Daaronder vallen ook processen over mogelijk racisme, negationisme en inbreuken op de wapenwet. Het is volgens de voorzitter dus terecht dat de zaak voor deze drie rechters is beland.

Meer nog: de voorzitter wijst erop dat de procedure die nu is ingeroepen, niet mag worden gebruikt "als verkapte poging om (een van) de drie rechters te wraken".

Zoeken naar nieuwe startdatum

Dat betekent dat het proces nu kan doorgaan voor dezelfde rechters. Het parket zal alle partijen opnieuw moeten oproepen, om een datum vast te leggen waarop het proces kan herbeginnen.

Het onderzoek naar Schild & Vrienden begon in het najaar van 2018, toen het VRT NWS-onderzoeksprogramma "Pano" een reportage over de beweging bracht. Daarin was te zien hoe achter de schermen honderden memes (internetcartoons) circuleerden, die mogelijk racistisch, seksistisch en negationistisch waren. Tegen Dries Van Langenhove, de leider van de beweging, werd ook een onderzoek gestart naar verboden wapendracht, omdat hij een pepperspray in bezit had. Uiteindelijk moeten behalve Van Langenhove nog zes leden zich voor de rechter verantwoorden. Vijf anderen kregen opschorting van uitspraak. Dat betekent dat de raadkamer ervan uitgaat dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan de feiten, maar dat het beter is om hen niet voor de rechter te brengen, om hun re-integratie niet in de weg te staan.

Meest gelezen