Archieffoto.© Tass/ABACA

Oekraïne valt Russische basissen op de Krim aan, ook twee vliegtuigen en helikopter verwoest op luchthaven van leger

Oekraïne heeft naar eigen zeggen Russische militaire steunpunten op het schiereiland de Krim aangevallen met raketten. Ook meldt Kiev dat saboteurs twee vliegtuigen en een helikopter op een vliegveld ten noordoosten van Moskou hebben verwoest, maar Oekraïne claimt de verantwoordelijkheid daarvoor officieel niet.

gjs
Bron: BELGA

Andrij Joesov, woordvoerder van de Oekraïense geheime dienst, zei aan het tijdschrift Babel dat de gevolgen van de aanvallen op Russische bases op de Krim later zullen worden bekendgemaakt. Volgens mediaberichten zijn doelwitten nabij de luchtmachtbases Belbek en Katsja aangevallen. Terwijl op sociale netwerken video’s verschijnen waarop explosies te horen zijn en rookwolken te zien zijn, zeggen de autoriteiten op het geannexeerde schiereiland dat alle aanvallen zijn afgeweerd.

Volgens Michail Razvozjajev, de door Moskou aangeduide gouverneur voor de havenstad Sebastopol, weerde de luchtafweer een raketaanval op de stad af. Volgens hem zijn de dikke rookwolken en het geluid nabij de stad afkomstig van een rookgordijn die moet dienen om raketaanvallen af te weren. Of puin van raketten schade aanrichtte, moet nog gecontroleerd worden, klonk het.

Crimeanwind, een Telegram-kanaal van de oppositie, berichtte echter over verschillende ziekenwagens en brandweervoertuigen die onderweg waren in de richting van Verchnosadove, een plaats in het noordoosten van de havenstad. In enkele stadsdelen zou de elektriciteit zijn uitgevallen.

Vliegveld

Volgens de Oekraïense militaire inlichtingendienst zouden saboteurs ook twee vliegtuigen en een helikopter op een legervliegveld ten noordoosten van Moskou hebben vernield. Ze plaatsten maandag explosieven op de toestellen op de zwaarbewaakte basis Tsjkalovski, aldus de inlichtingendienst.

De Mi-28-helikopter zou volgens de dienst schade aan de staart opgelopen hebben. De inlichtingendienst zei niet welke schade is veroorzaakt aan de vliegtuigen, een An-148-passagiersvliegtuig en een Il-20-verkenningsvliegtuig. Wel zei de dienst dat een snelle herstelling niet verwacht wordt.

De Oekraïense dienst claimde geen verantwoordelijkheid voor die actie. Rusland bevestigde de aanval ook niet. De informatie kan niet onafhankelijk worden gecontroleerd.

Brand

In de Russische havenstad Sotsji zou volgens het Russische online nieuwsportaal Baza dan weer een droneaanval een brand veroorzaakt hebben in een brandstofopslagplaats. Die zou zich bevinden nabij de luchthaven in het district Adler. De opslagplaats zou uitgebrand zijn, na een treffer door een vermoedelijke kamikazedrone.

Sotsji bevindt zich op slechts enkele kilometers van de grens met de Georgische separatistische regio Abchazië. In de oorlog in 2008 veroverde Rusland dat gebied, in overtreding met het internationaal recht. Het dichtste gebied dat Kiev controleert, ligt op ongeveer 500 kilometer in vogelvlucht van Sotsji.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer