Inflatieverrassing in Verenigd Koninkrijk opent deur voor rentepauze

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk kwam in augustus lager uit dan verwacht. Met een geldontwaarding van 6,7 procent, tegenover een verwachte 7 procent, schat de markt de waarschijnlijkheid van een renteverhoging nog op 55 procent. Voor de bekendmaking van de cijfers was dit nog 80 procent. De Bank of England heeft sinds eind 2021 de rente al 14 keer verhoogd.

Waarom is dit belangrijk?

Monetair beleid is steeds balanceren. Keuzes die vandaag gemaakt worden, hebben pas maanden later een merkbaar effect. Het gevaar bestaat dat de Bank of England te veel of te weinig waarde hecht aan een bepaald cijfer. De vraag is nu of de inflatiemeevaller van augustus voldoende is om donderdag een rentesprong over te slaan.

In het nieuws: De jaar-op-jaar inflatie in het VK kwam in augustus, tegen de verwachtingen in, uit op 6,7 procent.

  • De consumptieprijsindex, een maatstaf om inflatie te meten, stond in juli op 6,8 procent. Er werd verwacht - mede door een stijging van de diesel- en benzineprijzen - dat die in augustus ging stijgen tot 7 procent, maar het viel net terug tot 6,7 procent.
  • Voor het cijfer werd bekendgemaakt, schatte de markt de kans op een renteverhoging nog op 80 procent. Dat is na de bek
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer