Stijn Van de Sande

Mechelse hennep wordt na drie maanden geoogst en omgevormd tot hout en isolatiemateriaal

In Leest, bij Mechelen, is voor de eerste keer industriële hennep geoogst. De hennep zal gebruikt worden als grondstof voor hout, isolatiemateriaal en beautyproducten. "Na drie maanden is de hennep zo'n 3 meter hoog en volledig klaar om te oogsten", vertelt Frederik Verstraete van C-biotech.

Drie maanden geleden werd in Leest, bij Mechelen, voor de eerste keer industriële hennep gezaaid. De hennep, die intussen zo'n 3 meter hoog staat, wordt er nu geoogst. Van hennep, of cannabis, wordt de drug marihuana gemaakt, maar tegenwoordig wordt het ook gebruikt als grondstof van duurzame bouwmaterialen.

Het initiatief kwam er op vraag van de stad Mechelen. "Dit is industriële hennep en dat is totaal iets anders dan marihuana. Je moet al 6 hectare oproken om er iets van te voelen", vertelt schepen van Landbouw Arthur Orlians (Open VLD).

Stijn Van de Sande

Hout en isolatiemateriaal

"Het was een hele goede zomer voor de hennep. Na drie maanden zijn de planten per dag bijna 3 centimeter gegroeid", zegt Frederik Verstraete van C-biotech. "Van de stengel gaan we hout en isolatiemateriaal maken. Dat gaan we doen met het Waalse bedrijf IsoHemp dat tot nu toe enkel met Franse bedrijven heeft samengewerkt. Nu gaan ze voor de eerste keer ook met ons samenwerken, dus dat is wel uniek."

We gebruiken dus alles van de hennep, niets gaat verloren

Frederik Verstraete van C-biotech

Firma C-biotech start ook met het maken van eigen beautyproducten. "Van de bloem van de hennep, gaan we olie persen en die kan perfect gebruikt worden voor onze beautyproducten. We gebruiken dus alles van de hennep, niets gaat verloren", besluit Verstraete.

Meest gelezen