Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Werd Chinese minister van Buitenlandse Zaken aan de kant geschoven door buitenechtelijke affaire én kind met Amerikaanse?

De voormalige Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang verscheen maandenlang niet in het openbaar door "gezondheidsredenen", maar nu blijkt er toch meer aan de hand. De man had tijdens zijn functie als ambassadeur in de Verenigde Staten een buitenechtelijke affaire en zou met zijn minnares een kind hebben in de VS. Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. 

Mysterie troef in Chinese regering: de afgelopen maanden verdwenen twee ministers plots van het toneel. Zowel de minister van Defensie Li Shangfu als de minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang lijken in rook te zijn opgegaan. 

Sinds eind juni – toen Qin verdween – gaan de wildste theorieën de ronde. Werd hij ernstig ziek, raakte hij verwikkeld in een corruptieschandaal of had hij president Xi Jinping beledigd?

Volgens de Chinese overheid ging het om "gezondheidsredenen", maar de Amerikaanse krant The Wall Street Journal denkt nu te weten wat de echte reden is voor zijn ontslag.

Minnares én kind in de Verenigde Staten

Hij zwichtte voor een vrouw - sommige bronnen spreken over een bekende televisiejournaliste - tijdens zijn functie als ambassadeur in de VS van juli 2021 tot januari van dit jaar. Niet alleen had hij een buitenechtelijke affaire met de vrouw, hij heeft er ook een kind bij verwekt.

Een Chinese minister die een affaire én kind heeft met een vrouw uit de VS: gezien de moeilijke relatie tussen de twee landen, tilt China zwaar aan die feiten. De Communistische Partij is zelfs een onderzoek gestart om te bekijken of het gedrag van Qin de nationale veiligheid van China in gevaar brengt.  

BELUISTER - China-kenner Veerle De Vos legt uit wat het onderzoek naar Qin heeft uitgewezen:

"Hij is zeker niet de eerste topfunctionaris die er een minnares aan overhoudt", nuanceert Veerle De Vos, China-kenner bij VRT NWS. "Maar dat hij een kind heeft verwekt dat nu de Amerikaanse nationaliteit heeft, verandert de zaak wel. Er wordt met argwaan gekeken naar mensen die eigendom of familie hebben in de VS. Laat staan een kind, zeker als minister." 

In de doofpot

Na de mysterieuze verdwijning van Qin, nam de ervaren diplomaat Wang Yi zijn functie over als minister van Buitenlandse Zaken. Veel woorden werden er niet aan vuilgemaakt door de Chinese overheid. Ook nu het verhaal van de affaire aan het licht komt, doen ze alsof hun neus bloedt.  

"Jammer voor Qin, hij zat in een ideale positie om een mooie toekomst uit te bouwen in de communistische partij", stelt De Vos. "Hij is een vlotte, jonge – 57, best jong voor een minister in China – kerel die vloeiend Engels spreekt. Het heeft niet mogen zijn, Xi is heel resoluut in zijn beslissingen."  

Zo resoluut dat hij ministers doet verdwijnen, zoals ook de Chinese minister van Defensie Li Schangfu. Ook over zijn afwezigheid wordt naarstig gespeculeerd, maar het is nog afwachten of hij opnieuw opduikt en of zijn verhaal even opmerkelijk is.

Meest gelezen