24 Belgische wijnen krijgen gouden medaille, wijnbouw in ons land blijft groeien

In hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge zijn de medailles voor beste Belgische wijnen uitgereikt. De jaarlijkse hoogdag voor de Belgische wijnbouwsector vond al voor de 19e keer plaats. Een professionele jury van 70 sommeliers proefde in totaal 233 wijnen uit Vlaanderen en Wallonië. 24 wijnen gingen met een gouden medaille naar huis.

De "Beste Belgische Wijn"-wedstrijd is al sinds 2005 vaste prik voor sommeliers en wijnliefhebbers in ons land. De competitie, georganiseerd door de Vereniging van Vlaamse Sommeliers, geldt als een kwaliteitslabel en moet de Belgische wijnen extra in de kijker zetten.

Tijdens de eerste editie dongen zo’n 40 wijnen mee naar een gouden, zilveren of bronzen plak, dit jaar zijn het er 233. Een record, zegt de organisatie.

De wijnen zijn dit keer afkomstig uit 63 domeinen in Vlaanderen en Wallonië, goed voor ongeveer 70 procent van de totale productie in ons land in ons land. 14 wijndomeinen waren er voor het eerst bij.

"Het stijgend belang in rosé wijnen valt op", schetst de organisatie. "Het percentage mousserende en stille rosé wijnen bedroeg de voorgaande jaren nooit meer dan 10 procent, vandaag zien we dat dit wijntype 15 procent haalt."

BEKIJK - Ooit was de Belgische wijnbouw nog een kleine niche met voor gek verklaarde amateurs, nu een boomende sector met toekomst:

Videospeler inladen...

Toekomstperspectief

Ook de productiecijfers van 2022 tonen een stijgende interesse in de wijnbouwsector aan. "Wijnbouw is hip. De Belgische wijnbouw is gegroeid tot een bloeiende sector met een duidelijk toekomstperspectief. 2022 was met een recordopbrengst van 3 miljoen liter een excellent oogstjaar."

Dat merkt ook wijnbouwer Lodewijk Waes. "Ik ben begonnen in 2005, en dus bijna twintig jaar bezig. Sindsdien heeft de wijnbouw in ons land een hele evolutie doorgemaakt. Het is hier nu een goed klimaat om aan wijnbouw te doen."

BEKIJK - "De kwaliteit van de druiven dit jaar is uitzonderlijk goed", zegt wijnboer Johan Bellens:

Videospeler inladen...

"Niet bombastisch"

7 jurypanels met 70 sommeliers en wijnexperten namen vanmiddag de taak op zich om de 233 ingezonden wijnen van dit jaar te proeven. Elk jurylid beoordeelde tussen de 30 en 40 wijnen. Daarbij kregen ze geen enkele informatie: de wijnen werden blind geserveerd uit neutrale karaffen of omwikkelde flessen.

Typerend aan een Belgische wijn? "Het zijn hele zuivere, stijlvolle wijnen die perfect bij frissere gerechten passen", vertelt Bram Lemmens van de Vereniging van Vlaamse Sommeliers. "Niet bombastisch, maar mooi in finesse en afdronk." 

Naar afspraak kreeg maximaal 30 procent van de deelnemende wijnen een medaille. 24 wijnen gingen met een gouden label naar huis: 14 wijnen van Vlaamse bodem, 10 wijnen van Waalse. 26 wijnen kregen zilver, 20 wijnen brons.

BEKIJK - Wijnbouw in België is vandaag een boomende sector met toekomst:

Videospeler inladen...

Meest gelezen