"Over gaybashing praten is eerste stap om het aan te pakken": Jef Druyts werd week geleden ziekenhuis in geslagen

Jef Druyts, de voorzitter van Jong VLD Leuven, doet in "De afspraak" voor het eerst zijn volledige verhaal nadat hij slachtoffer werd van gaybashing. "Veel mensen hebben het veroordeeld en het heeft een conversatie gestart. Erover praten is een eerste stap om gaybashing uit de wereld te helpen", zegt hij.

Amper een week geleden is Jef Druyts, de voorzitter van Jong VLD Leuven, in elkaar geslagen door een groepje jongeren in Gent. In "De afspraak" op VRT Canvas doet hij vandaag voor het eerst het volledige verhaal. "Wat begon met ongepaste vragen over mijn geaardheid, eindigde met een vuist in mijn gezicht."

De ambulance bracht hem naar het ziekenhuis met een kleine hersenbloeding en een schedelfractuur, dus het spreekt voor zich dat hij zich niet veel herinnert van het voorval. Ondertussen is hij wel bijna volledig hersteld. "Ik heb veel geluk gehad, normaal houd ik er niets aan over."

Druyts kon de daders identificeren en ze werden voor de jeugdrechter gebracht. Meer informatie heeft Druyts niet. "Een vraag die ik vaak kreeg, was of het over moslims of allochtonen ging. Maar het ging om een gemixt groepje, en degene die me de vuistslag gaf, was een autochtoon", benadrukt hij.

"Waarom doen mensen elkaar dat aan?"

Kort nadat hij in het ziekenhuis beland was, stelde hij op sociale media de vraag waarom mensen dat elkaar aandoen. Nu probeert hij daar een antwoord op te formuleren. "Misschien voelen ze zich onzeker", zegt hij in de studio van "De afspraak". "Het kan voor jongeren van 16 of 17 intimiderend zijn om iemand tegen te komen die weet hoe die in het leven staat."

Hij denkt dat de jongeren misschien zelf worstelen met bepaalde gedachten, waardoor ze niet weten hoe ze moeten reageren.  

"Het kan ook te maken hebben met opvoeding", gaat hij voort. "Als je bijvoorbeeld van thuis niet de waarden en normen meekrijgt dat je elkaar moet respecteren. Ik kan perfect tegen mensen die nieuwsgierig zijn en respectvol vragen stellen over mijn geaardheid, maar dat vertrekt altijd van een wederzijds respect. En dat was hier niet het geval."

Viroloog Steven Van Gucht, die ook aan de tafel van "De afspraak" zat, snapt helemaal niet waarom er zoveel haat is tegen homoseksualiteit. "Zelfs puur biologisch is het de normaalste zaak van de wereld. Het is niet eens afwijkend van de norm. Homoseksualiteit komt overal in de natuur voor, heeft zelfs een functie. Ouders moeten hun kinderen gewoon meegeven wat normaal is."

BEKIJK - "Homoseksualiteit komt overal in de natuur voor, het is niet eens afwijkend van de norm":

Videospeler inladen...

Zal het ooit anders zijn?

Een andere vraag waarop Druyts een antwoord zoekt, is of het ooit zal veranderen. "Als ik de reacties bekijk op sociale media, geloof ik wel dat het anders kan. De reacties veroordeelden bijna unaniem de gebeurtenis, en gaven me veel steun."

Zelfs puur biologisch is het de normaalste zaak van de wereld. Het is niet eens afwijkend van de norm. Homoseksualiteit komt overal in de natuur voor

Steven Van Gucht, viroloog

De verandering zal vanuit instanties met autoriteit moeten komen, denkt Druyts. "Bijvoorbeeld scholen. Leerkrachten kunnen kinderen op jonge leeftijd attent maken van de verschillen in de maatschappij. Als ze dan duidelijk stellen dat het normaal is dat niet iedereen op hetzelfde geslacht valt, zou het al juiste waarden en normen van de samenleving meegeven aan de kinderen." 

BEKIJK - Hoe krijg je geweld tegen holebi's de wereld uit? "Het begint bij scholen", zegt Jef:

Videospeler inladen...

Vrienden van Druyts vroegen zich af waarom hij geen protest wilde organiseren na het incident. "Dat was voor mij overbodig. De conversaties die nu plaatsvinden dankzij dit voorval, geven me de hoop dat het ooit uit de wereld geholpen kan worden", sluit hij af.  

Meest gelezen