Iran executeert een atoomgeleerde wegens spionage

Iran heeft een atoomgeleerde geëxecuteerd, die veroordeeld was voor spionage voor de Verenigde Staten. De man verdween in 2009 tijdens een bezoek aan Saudi-Arabië en dook later op in de VS. Een jaar later keerde hij terug naar Iran, waar hij eerst als een held werd ontvangen en daarna werd gearresteerd.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Shahram Amiri en zijn zoontje op een persconferentie na zijn terugkeer in 2010.

Shahram Amiri was een universitair onderzoeker bij de Iraanse Atoom Energie Organisatie die in 2009 verdween tijdens een pelgrimstiocht naar de heilige plaatsen in Saudi-Arabië. Een jaar later dook hij op in een aantal online video's die in de VS gedraaid waren.

Midden 2010 wandelde hij binnen in de Iraanse vertegenwoordiging van de Pakistaanse ambassade in Washington - Iran heeft geen ambassade in de VS -, en vroeg hij om naar huis gestuurd te worden. Dat gebeurde ook en op 15 juli kwam Amiri aan op de Imam Khomeini-luchthaven in Teheran, waar hij als een held ontvangen werd.

In interviews verklaarde hij dat gekidnapt was en tegen zijn wil vastgehouden werd door de Saudische en Amerikaanse geheime diensten, en dat hij gemarteld was. Hij zei ook dat Israëlische agenten aanwezig waren bij de ondervragingen. "Ik ben maar een eenvoudige onderzoeker die werkte aan de universiteit", zei hij bij zijn terugkeer. "Ik ben niet betrokken bij vertrouwelijke opdrachten, ik had geen geheime informatie."

De Amerikaanse overheid verklaarde daarentegen in 2010 dat Amiri haar nuttige informatie had gegeven over het Iraanse kernprogramma en dat hij 5 miljoen dollar had gekregen, hoewel hij dat geld niet bij zich had toen hij terugkeerde naar Iran. De VS ontkende dan weer dat Amiri tegen zijn wil was vastgehouden, en zei dat Iran mogelijk zijn familie in Iran bedreigd had om hem te doen terugkeren. Dat ontkende Amiri dan weer.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Grote Satan"

Sinds zijn arrestatie in 2010 in Iran, is er nauwelijks nog iets over hem gehoord. Nu heeft een woordvoerder van justitie gezegd dat hij veroordeeld is tot de doodstraf voor spionage, omdat hij "de vijand belangrijke informatie over het land gegeven heeft". Volgens de woordvoerder had Amiri toegang tot geheime informatie en was hij "verbonden met onze vijandige vijand nummer één, de Grote Satan", een verwijzing naar de VS.

De woordvoerder verklaarde niet waarom de Iraanse overheid Amiri's veroordeling en zijn beroep daartegen nooit openbaar had gemaakt.

Hij zei ook niet waar of wanneer Amiri terechtgesteld is, maar in Amiri's geboortestad Kermanshah circuleerde een overlijdensbericht van de man, die blijkbaar dinsdag al terechtgesteld is. Op donderdag was er een herdenkingsdienst voor hem.

De officiële media in Iran, die al jaren niets melden over de zaak, hebben pas vandaag het nieuws over zijn dood gebracht. 

Meest gelezen