© Geert Tresignie (GTG)

Hij bezorgde Tour de Tietema-Unibet strafste zege van 2023, maar Belg moet opkrassen: “Iedereen denkt dat ik iets verkeerd heb gedaan”

Tour de Tietema-Unibet rekent voor 2024 niet op Yentl Vandevelde. De Belgische renner won dit jaar een rit in de ZLM Tour, maar kreeg te horen dat hij niet goed genoeg is. En dat steekt. “Het voelt alsof ze weinig respect voor mij hebben”, aldus de 22-jarige Vandevelde bij Wielerflits.

Vincent Van Genechten
Bron: Wielerflits

De continentale wielerploeg van Youtuber Bas Tietema mocht dit jaar drie keer feestvieren. De zege van Vandevelde was de mooiste overwinning, waarna Tomas Kopecky een rit won in de Kreiz Breizh Elites en Hartthijs De Vries die Franse rittenkoers won.

“Een dag waar ik al m’n leven lang van droom”, schreef Vandevelde destijds op Instagram. “Al sinds ik koers probeer ik in de vroege vlucht te zitten om de wedstrijd solo te kunnen winnen. Tot vandaag bleef dat bij dromen...Helemaal beseffen doe ik het nog niet. Maar dat komt wel. Bedankt daarom voor deze fantastische finishfoto. Het bewijs dat het echt is gebeurd. Mijn eerste zege als profwielrenner in een Pro-koers: nog beter dan in mijn dromen!”

© Instagram

Maar een nieuw contract komt er niet voor Oost-Vlaming. Vandevelde, die de overstap maakte van Minerva Cycling, wordt na dit seizoen aan de kant geschoven.

“Enkele weken geleden had ik een meeting met de ploegleiding en toen kreeg ik ook positieve signalen. Er werd me verteld dat er een stijgende lijn zit in mijn prestaties en dat het er goed uitzag voor volgend jaar. Twee weken geleden veranderde dat beeld helemaal. Ik heb te horen gekregen dat ik niet bij de ploeg mag blijven. Ik heb het excuus gekregen dat ik volgend jaar het niveau niet zou aankunnen”, aldus Vandevelde in een interview met Wielerflits.

“Het is gewoon ontzettend vreemd. Ik heb een paar keer gevraagd waarom ik niet mocht blijven, maar ik kreeg nooit een duidelijk antwoord. Als ik het aan andere mensen vertel, geloven ze mij ook niet. Iedereen denkt dat ik iets verkeerd heb gedaan, maar dat is niet het geval. Het voelt allemaal een beetje ondankbaar. Ik ben de renner die de grootste overwinning pakt van de ploeg, maar mag niet blijven”, klinkt het. “Als ik het niveau echt niet zou aankunnen, zou ik me bij de situatie kunnen neerleggen. Maar ik heb bewezen dat ik het niveau aankan en ik krijg geen nieuwe kans. Het voelt alsof ze weinig respect hebben voor mij.”

Vandevelde geeft ook nog mee dat de timing niet ideaal is wegens “zo laat op het seizoen”. Hij heeft dan ook geen manager, maar hoopt dat hij “een team kan vinden waar ze in mij geloven”.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer