Rusland bestookt meerdere Oekraïense steden op dag van ontmoeting tussen Zelensky en Biden: “Moeilijke maanden in het verschiet”

Oekraïne heeft donderdag gewaarschuwd dat er “moeilijke maanden” zitten aan te komen na de “grootschalige” Russische aanvallen van de nacht van woensdag op donderdag. Daarbij werden meerdere Oekraïense steden bestookt met raketten. In de zuidelijke stad Cherson vielen zeker twee doden.

mtm
Bron: Belga, New York times

Bij bombardementen op woonwijken in de Zuid-Oekraïense stad Cherson zijn in de nacht van woensdag op donderdag twee mensen om het leven gekomen en minstens vijf gewonden gevallen, zo meldt de plaatselijke gouverneur Oleksandr Prokoedin donderdag op Telegram. De twee dodelijke slachtoffers zijn een 29-jarige en een 41-jarige man.

LEES OOK. Een steeds lastiger onderwerp voor Biden: Zelensky probeert coalitie te lijmen voor ze gaat barsten

Ook hoofdstad Kyiv werd onder vuur genomen. Daar raakten zeven mensen gewond door brokstukken van Russische kruisraketten die uit de lucht waren gehaald door de Oekraïense luchtafweer. Dat hebben burgemeester Vitali Klitsjko en Sergej Popko, de chef van de militaire administratie in de Oekraïense hoofdstad, gemeld. Daarnaast waren er ook bombardementen in Lviv (in het westen van het land) en Charkov (in het noordoosten). In Charkov vielen twee gewonden.

Tot slot meldde minister van Binnenlandse Zaken Igor Klymenko nog dat in Tjerkasy, in het midden van Oekraïne, een hotel getroffen werd door een raket. Zeven mensen raakten gewond.

De bombardementen gebeurden enkele uren voordat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden in het Witte Huis zal ontmoeten. Op dinsdag sprak Zelensky de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York al toe.

Nieuwe bommencampagne

Oekraïne zegt donderdag dat er “moeilijke maanden” zitten aan te komen na de “grootschalige” Russische aanvallen. “Rusland zal essentiële en energie-installaties blijven aanvallen”, aldus Oleksej Koeleba, adjunct-chef van de presidentiële administratie, op Telegram. Nu de herfst dichterbij komt, vrezen de Oekraïense autoriteiten dat Moskou net zoals in de winter van 2022 zal uitpakken met een bommencampagne met de bedoeling de burgerbevolking in het donker en de koude te zetten.

LEES OOK. Strijdvaardige Zelensky spreekt VN-lidstaten toe: “Rusland gebruikt voedsel en energie als wapen, ook tegen jullie”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER