De Franstalige versie van de stripbewerking van "Het achterhuis"
AFP or licensors

Amerikaanse lerares ontslagen omdat ze leerlingen "ongepaste" stripbewerking van Anne Franks dagboek liet lezen

Een lerares in de Amerikaanse staat Texas is ontslagen nadat ze haar leerlingen een "ongepaste" stripbewerking van het dagboek van Anne Frank had laten lezen. Dat melden Amerikaanse media. Het stripboek dat gebaseerd is op "Het Achterhuis" staat in de VS in verschillende schooldistricten op een verboden lijst, omdat het volgens conservatieve groepen "seksueel getinte passages" zou bevatten. 

Het stripboek in kwestie heet "Anne Frank's diary: the graphic adaptation". Bij ons verscheen het in het Nederlands met als titel "Het achterhuis - de graphic novel". Het boek is gebaseerd op het dagboek van Anne Frank en bevat - net als het originele dagboek - onder meer een passage waarin het Joodse meisje over geslachtsdelen spreekt. In een ander hoofdstuk vertelt ze dat ze graag de borsten van een vriendin zou willen aanraken. 

Omwille van die twee "seksueel getinte passages" ligt het boek onder vuur bij conservatieve groepen en ouders in de Verenigde Staten. Ook in het conservatieve Texas werd het uit verschillende bibliotheken weggehaald en in meerdere schooldistricten staat het op de verboden lijst.

"Aanval op de waarheid"

Dat laatste zou ook het geval geweest zijn op de school in Texas waar de lerares haar 12- en 13-jarige leerlingen het boek had laten lezen. Dat zegt althans een woordvoerder van het schooldistrict aan The Washington Post, maar volgens televisiezender KFDM - die het verhaal vorige week als eerste in de media bracht - stond het boek op de leeslijst die de ouders hadden gekregen aan het begin van het schooljaar.

Er loopt nu een onderzoek of het boek al dan niet verboden was op de school in kwestie, maar het lijkt erop dat dat onderzoek voor de betrokken lerares te laat komt. De school heeft excuses aangeboden aan de ouders omdat hun kinderen een "ongepast boek" hebben gelezen en de lerares werd vorige week op non-actief gezet.

Op dit moment wordt ze vervangen door een interim-leraar, maar de school laat weten dat ze op zoek is naar iemand om haar permanent te vervangen. Een lerarenvakbond in Texas veroordeelt het ontslag en noemt het een "aanval op de waarheid".

Meest gelezen