Eerste landschap van legendarische tv-schilder Bob Ross te koop voor 9 miljoen

Het schilderij "A Walk in the Woods" van Bob Ross staat te koop voor 9,3 miljoen euro. Hij schilderde het landschap in een halfuur tijdens de eerste aflevering van zijn cultserie "The Joy of painting." Volgens de verkoper staat het schilderij symbool voor Ross als "schilder van het volk."

"Het gaat om het genot van schilderen en ook jij kan fantastische schilderijen maken." Zo spreekt Bob Ross de kijker aan terwijl hij "A Walk in the Woods" afwerkt tijdens de eerste aflevering van "The Joy of Painting". De kans is klein dat Ross toen had voorzien dat het landschap dat hij in een halfuur schilderde ooit meer dan 9 miljoen euro zou kosten.

31 seizoenen lang schilderde Ross elke aflevering een ander landschap. Honderden beekjes, watervallen en bossen belandden op zijn doek. Ondertussen gaf hij de kijker instructies over hoe zelf met het penseel aan de slag te gaan en zijn werk te imiteren. De reeks liep van 1983 tot 1994, Ross stierf een jaar later.

De afgelopen drie decennia nam de populariteit van de schilder alleen maar toe. Ross spreekt niet enkel hobbyschilders aan, met zijn optimisme en rustgevende stijl bereikt hij een miljoenenpubliek. "There are no mistakes, only happy accidents", filosofeert Ross tijdens het schilderen. De integrale afleveringen op het Bob Ross-Youtubekanaal zijn samen meer dan 610 miljoen keer bekeken. 

39 jaar bij vrijwilliger aan de muur

Ryan Nelson, een galerist uit het Amerikaanse Minneapolis, biedt het schilderij uit de eerste aflevering nu te koop aan voor 9,3 miljoen euro. "A Walk in the Woods" hing 39 jaar aan de muur bij een vrijwilliger van het tv-station dat de reeks oorspronkelijk maakte. Nelson, die al meer dan 100 schilderijen van Ross verhandelde, kocht het werk vorig jaar over voor een onbekende prijs. 

"Dit werk staat symbool voor Bob Ross als schilder van het volk", zegt Nelson. "Het is niet een instituut of een high-brow kunstgalerij die zegt dat Bob Ross geweldig is. Het zijn de mensen die zeggen dat Bob Ross geweldig is." Hij hoopt dat een museum het werk zal kopen en het op die manier tentoongesteld kan worden.

Meest gelezen