WILHELM_WESTERGREN

Programma van 50e editie Film Fest Gent bekend: muziek als hoofdthema en meer dan 150 filmvertoningen 

In Gent is het volledige programma van de 50e editie van Film Fest voorgesteld. Het festival zet de impact van muziek en geluid op film centraal. Er zijn 113 langspeelfilms te zien, 44 kortfilms en 3 televisieseries. Het festival opent op 10 oktober met de Belgische film "Holly" van Fien Troch en eindigt op 21 oktober. 

Film Fest viert een jubileumjaar: het filmfestival in Gent is aan de vijftigste editie toe. De organisatie kiest niet langer voor één centraal land, zoals vroeger. Het centrale thema is dit jaar de impact van muziek en geluid.

Film Fest heeft componisten muziek laten maken waarmee filmmakers dan aan de slag gingen. Zo zijn er 25 kortfilms ontstaan. Ze zijn heel het festival lang te zien in het S.M.A.K. "Ons jubileumproject is bijzonder en heeft op het filmfestival van Cannes hoge ogen gegooid", vertelt Wim De Witte van Film Fest. Gent heeft een rijke traditie als het op filmmuziek aankomt. Al meer dan 20 jaar reikt het festival de World Soundtrack Awards uit. 

Talent van eigen bodem

Uiteraard is er vooral ook heel veel film. Het festival opent met "Holly" van Fien Troch. Voor het derde jaar op rij begint Film Fest Gent zo met een productie van eigen bodem. Ook de officiële competitie start met een Belgische productie. De Congolees-Belgische regisseur Baloji speelt met zijn "Augure" ook een beetje een thuismatch. De man woont al jaren in Gent. De film is de kandidaat-inzending voor de Oscars voor ons land.

De selectie is heel divers, zo zijn er maatschappijkritische films ("Io capitano", "Critical zone", "Past lives"), maar ook meer poëtisch werk ("Here", "Poor things"). In de selectie zit ook de animatiefilm "Siren". Een internationale jury, met ook regisseur Lukas Dhont, beslist wie de prijs voor de beste film krijgt. 

Naast de officiële competitie zijn er nog ruim 100 andere langspeelfilms te zien. Er is onder meer bijzondere aandacht voor vrouwenverhalen en feministische films. Daarnaast is er ook een reeks met verrassingsfilms onder de naam "Midnight cult" en ook het "Classic"-parcours met het beste van de voorbije 50 edities. 44 kortfilms werden vertoond, de beste Belgische studentenfilm wordt ook bekroond. Er zijn ook drie televisiereeksen te zien op het grote scherm. 

Virtual reality en kinderfestival

Opvallend is dat Film Fest dit jaar een VR-kortfilm vertoont. Het gaat om 'Floating with Spirits' van Juanita Onzaga. Kijkers moeten een virtual reality bril opzetten en worden dan een half uur lang ondergedompeld in de sfeer van het Mexicaanse dodenfeest 'Dia De los Muertos’. 

Net als vorig jaar is er speciaal voor de kinderen een opening op de rode loper op 11 oktober, een dag na de officiële aftrap, met animatie en een receptie. Op het festival is er ook een kinderdag op 15 oktober, met films voor alle leeftijden. 

Kunst en muziek

Er zijn tijdens het festival uitvoeringen van wereldberoemde soundtracks én van muziek bij videogames, VierNulVier heeft een apart parcours met optredens en nieuwe interpretaties van bekend werk onder de naam "VIDEODROOM". In het S.M.A.K. wordt de Venezolaanse film 'Caligari und der Schlafwandler' vertoond, naast de speciaal ontwikkelde kortfilms die er doorlopend en gratis op groot scherm te zien zullen zijn. 

Het festival sluit af met de World Soundtrack Awards. Op 21 oktober krijgen de componisten Nicola Piovani ("La vita è bella") en Laurence Rosenthal ("The young Indiana Jones chronicles") er ook een prijs voor hun hele carrière. Er wordt filmmuziek uitgevoerd van genomineerden en de winnaars door het Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé. 

Het Film Fest vindt plaats op verschillende locaties in Gent en start op 10 oktober met de openingsfilm ‘Holly’ van Fien Troch. Het festival eindigt op 21 oktober. Het volledige programma vind je op de website van Film Fest Gent

Meest gelezen