Soedanees die wegvlucht voor een droneaanval (links) en  Vitali Prasjtsjoek, de Oekraïense officier die daar achter zou zitten.
Volledig scherm
PREMIUM
Soedanees die wegvlucht voor een droneaanval (links) en Vitali Prasjtsjoek, de Oekraïense officier die daar achter zou zitten. © Telegram / RV

ANALYSE. Waarom zou deze Oekraïense officier nu droneaanvallen commanderen in Soedan?

Volgens CNN was het Oekraïense leger betrokken bij een reeks van droneaanvallen die op 8 september werden uitgevoerd in Soedan. Dat klinkt vreemd. Want heeft het land niet al z’n wapens nodig op het eigen grondgebied? Zou het kunnen dat een foto van een Soedanese bom die vorige maand in Oekraïense handen bleek te zijn, van een heimelijke ruil getuigt? Of is het misschien verdacht dat de Russen de aanval hadden voorspeld en weken vóór datum al uitbazuinden welke Oekraïense commandant erachter zat?

3 reacties

  • Jelle Vanstraelen

    7 maanden geleden
    Munitie in ruil voor enkele specialisten? Mogelijk, maar nu ook niet wereldschokkend nieuws. Russische plunderingen in Afrika betalen mee de oorlog tegen Oekraïne, dus als Oekraïne daar wat tegen kan doen helpt het zichzelf ook. Trouwens hoog tijd dat iemand de Russen in Afrika een lesje gaat leren. Westerse oud-koloniale landen zullen het niet doen.
  • peter destoop

    7 maanden geleden
    Oekraine heeft niets te zoeken in africa. Het enige waarvoor de VN nog mag steunen is de bevrijding van oekraine zelf. Niets anders.
  • Hans De Tant

    7 maanden geleden
    Ik heb nochtans de indruk dat CNN niet behoort tot de "tabloid" categorie van nieuwsbrengers. Zouden ze deze informatie brengen zonder een grondige verificatie? Ze zijn niet bepaald anti-Oekraïens.