© jhm

Twee personen bevangen door gaswolk na mengen van zwembadproducten in kelder: buurtbewoners moeten binnenblijven

Nieuwpoort -

Twee personen zijn donderdagochtend bevangen geraakt door een gaswolk na een incident in een kelder van een woning in Nieuwpoort. Daar werd een zuur met chloor gemengd, wellicht voor de behandeling van een zwembad, waarna een lek ontstond. “Zowel de bewoner als een poetsvrouw werden voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht”, zegt Kristof Louagie van Brandweer Westhoek. Bewoners in de nabijheid moeten binnenblijven en ramen en deuren dichthouden.

Jelle Houwen

Het incident deed zich voor om 9.45 uur in de Auguste Oleffelaan, in de villawijk in Nieuwpoort-Stad. In de kelder van een woning wou een bewoner twee bidons van elk 25 liter mengen voor de behandeling van het water van een zwembad. Het ging om een bidon zoutzuur en chloor. Daarbij liep om een onduidelijke reden iets verkeerd. Wellicht werd een verkeerde hoeveelheid of in een verkeerde volgorde iets gemengd. Vlak daarna ontstond een gaswolk die zich verspreidde in de kelder van het huis. De bewoner zelf raakte meteen bevangen en had last van zijn ademhaling en betraande ogen. Hij kon al kuchend het huis verlaten. Ook zijn poetsvrouw raakte bevangen en ging naar buiten.

Met gaspakken gingen de brandweermannen het gebouw binnen.© jhm

Gevaar neutraliseren

“Er kwamen twee ziekenwagens ter plaatse en beide personen werden overgebracht naar het ziekenhuis ter controle”, zegt Kristof Louagie van Brandweer Westhoek. “Het team Incident Gevaarlijke Stoffen (IGS) van Brandweer Westhoek kwam ter plaatse op de situatie te onderzoeken en de gemorste vloeistoffen op te ruimen. Dat IGS-team bestaat uit manschappen die van verschillende posten in de zone komen, die dan gezamenlijk een inzet uitvoeren om het gevaar te neutraliseren. Ze doen daarvoor speciale pakken aan en gaan met ademlucht naar binnen. Er is geen acuut gevaar voor de omgeving, maar er is er een perimeter van 30 meter.”

De nabijgelegen bewoners wordt gevraagd om binnen te blijven en ramen en deuren dicht te houden.

Er werd een speciale douche geïnstalleerd voor wie uit het gebouw komt.© jhm

© jhm

© jhm

© jhm

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer