Onderzoek tegen Rousseau na ‘racistische uitspraken’ over Roma-gemeenschap

Conner Rousseau.© Kris Van Exel

Het gerecht is een onderzoek wegens racisme en xenofobie gestart tegen Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Hij zou enkele choquerende uitlatingen hebben gedaan over de Roma-gemeenschap.

Dirk Coosemans Dennis Van Goethem en Marc Klifman

Het incident dateert van begin september. Conner Rousseau was toen aanwezig op de Vredefeesten, een festival in zijn thuisstad Sint-Niklaas. Aan café ’t Hemelrijk sprak de politicus ’s nachts, voor hij terug naar huis vertrok, op een gegeven moment zelf enkele aanwezige politieagenten aan om over iets zijn beklag te doen. Wat de aanleiding was, is onduidelijk. Maar het leidde tot een verhitte discussie. Tijdens dat gesprek met de politie-inspecteurs zou Rousseau plots ‘choquerende uitspraken’ hebben gedaan.

Verschillende bronnen bevestigen aan de krant het Nieuwsblad dat het om een racistische uitlating gaat. Daarbij zou Rousseau vooral de Roma hebben geviseerd. Wat hij letterlijk zei, is tot nu toe niet bekend. Maar hij uitte onder meer zijn frustratie over een omgeving waar volgens hem overlast wordt gecreëerd. In grove bewoordingen zou hij de agenten duidelijk gemaakt hebben dat zij beter eens enkele mensen zouden aanpakken. De agenten tilden zo zwaar aan de uitlating dat ze besloten ambtshalve een proces-verbaal op te stellen.

Nog niet ondervraagd

Het parket Oost-Vlaanderen bevestigt aan het Nieuwsblad dat er effectief een onderzoek tegen Rousseau is gestart. ‘Het klopt dat er een incident is geweest, maar wij geven daarover verder geen commentaar’, klinkt het. Volgens de krant gaat het om een proces-verbaal dat is opgesteld wegens racisme en xenofobie.

Voorlopig voert het gerecht een opsporingsonderzoek, maar de voorzitter van Vooruit is zelf nog niet ondervraagd over het incident. Het is dus ook nog niet duidelijk wat hij mogelijk riskeert. De uitspraak zou gefilmd zijn met een bodycam van de politie.

‘Ik ben officieel niet op de hoogte gebracht dat het parket dit onderzoekt’, reageert Rousseau. ‘Ik ben die dag inderdaad op café geweest in Sint-Niklaas en heb daar met verschillende politie-agenten gesproken. Ik had te veel gedronken, maar in mijn herinnering was de teneur van die gesprekken eerder grappend en vriendschappelijk. Ik weet niet meer wat er allemaal exact gezegd is, maar wat er over geschreven wordt, verbaast mij heel sterk. Ik hoop dan ook dat het parket mij snel uitnodigt, zodat ik duidelijkheid krijg over wat er precies aan de hand is.’

Café ’t Hemelrijk is een populaire uitgangsplek in Sint-Niklaas. Eigenaar Steve Vonck is een partijgenoot van Rousseau en nam begin dit jaar in de gemeenteraad de zetel over van ex-burgemeester Christel Geerts, Rousseaus moeder. ‘Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik die avond niks heb gehoord of gezien dat over de schreef ging’, reageert Vonck. ‘Conner Rousseau was inderdaad aanwezig en had gedronken, zoals de meeste klanten op dat moment. Ik zag niet alles, maar ook van andere klanten kreeg ik geen signalen dat er iets fout is gezegd.’

In het praatprogramma De tafel van Gert zei Rousseau dat hij tot de verkiezingen geen alcohol meer gaat drinken.