© Archiefbeelden

Onderzoek naar Conner Rousseau na “racistische uitspraken”, Vooruit-voorzitter reageert: “Ik had te veel gedronken”

Het Oost-Vlaamse parket bevestigt dat er een nieuw onderzoek wordt gevoerd naar Conner Rousseau. Aanleiding zijn choquerende uitspraken door de Vooruit-voorzitter waarvoor politieagenten uit Sint-Niklaas een proces-verbaal opstelden wegens racisme en xenofobie.

Dirk Coosemans Dennis Van Goethem en Marc Klifman

Het incident met Conner Rousseau dateert van enkele weken geleden. Begin september was de Vooruit-voorzitter aanwezig op de Vredefeesten, een lokaal festival in zijn thuisstad Sint-Niklaas. Wat de aanleiding van het incident precies is, is voorlopig onduidelijk. Maar de politicus heeft ’s nachts, voor hij terug naar huis vertrok, op een gegeven moment zelf enkele aanwezige politieagenten aangesproken om ergens zijn beklag over te doen. Dat leidde tot een verhitte discussie. Tijdens dat gesprek met de betrokken politie-inspecteurs zou Rousseau plots “choquerende uitspraken” hebben gedaan. Verschillende bronnen bevestigen onze redactie dat het om een racistische uitspraak gaat. Wat Rousseau in zijn letterlijke woorden zei, is voorlopig onduidelijk. Maar feit is dat de agenten in kwestie er zo zwaar aan tilden dat ze besloten om ambtshalve een proces-verbaal op te stellen.

Nieuw onderzoek naar ‘racistisch’ incident met Conner Rousseau.© BELGA

Nog niet ondervraagd

Het parket Oost-Vlaanderen bevestigt aan onze zusterkrant het Nieuwsblad dat er effectief een onderzoek naar Conner Rousseau is gestart. “Het klopt dat er een incident is geweest, maar wij geven daarover verder geen commentaar”, zo klinkt het. Volgens onze informatie gaat het evenwel om een proces-verbaal dat is opgesteld wegens racisme en xenofobie. Voorlopig voert het gerecht een opsporingsonderzoek, maar Conner Rousseau is over het incident zelf nog niet ondervraagd.

Het is dus ook nog niet duidelijk wat hij hiervoor riskeert. Volgens goedgeplaatste bronnen gaat het om een ‘choquerende uitlating’ die mogelijk wel gevolg zal krijgen omdat de melding door politieagenten zelf is gemaakt. Bovendien zou de uitspraak ook gefilmd zijn met een bodycam van de politie.

Rousseau: “Te veel gedronken”

“Ik ben officieel niet op de hoogte gebracht dat het parket dit onderzoekt”, reageert Rousseau. “Ik ben die dag inderdaad op café geweest in Sint-Niklaas en heb daar met verschillende politie-agenten gesproken. Ik had te veel gedronken, maar in mijn herinnering was de teneur van die gesprekken eerder grappend en vriendschappelijk. Ik weet niet meer wat er allemaal exact gezegd is, maar wat er over geschreven wordt verbaast mij heel sterk. Ik hoop dan ook dat het parket mij snel uitnodigt zodat ik snel duidelijkheid krijg over wat er precies aan de hand is.”

De voorbije weken waren er al drie verschillende onderzoeken tegen de Vooruit-voorzitter wegens ongepast gedrag. Al die klachten werden intussen geseponeerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer