“Ergens voelde ik al nattigheid”, bekent Vandevelde. “De meeste renners van de ploeg hadden begin augustus al bijgetekend.”© Geert Tresignie

Wielrennen Elite Tour de Tietema-Unibet CT

Profcarrière wordt Yentl Vandevelde niet gegund bij Tour de Tietema: “Ze hebben me aan het lijntje gehouden”

Yentl Vandevelde kreeg van de ploegleiding van het Tour de Tietema-Unibet Cycling Team te horen dat hij niet wordt opgenomen in de kern van het Pro Continentale Team voor 2024. Vandevelde boekte voor de Nederlandse ploeg de mooiste zege met ritwinst in ’s Heerenhoek in de eerste rit van de ZLM Tour, wedstrijd 2.Pro op de UCI-kalender.

Freddy De Geest

Het was een donderslag bij heldere hemel toen de 22-jarige Yentl Vandevelde te horen kreeg dat hij de buitenwacht krijgt bij de ploeg van YouTuber Bas Tietema. “Ergens voelde ik al nattigheid”, bekent Vandevelde. “De meeste renners van de ploeg hadden begin augustus al bijgetekend. Bij mij bleef het maar aanslepen. Na een gesprek met het ploegmanagement kreeg ik het gevoel dat het in orde zou komen. Twee weken later bleek dat ze me gewoon aan het lijntje hebben gehouden. Ondank is ’s werelds loon. Ik bezorgde hen de publicitair meest interessante overwinning. De overwinningen in Kreiz Breiz, koersen van een veel lager niveau dan de ZLM Tour, stellen daar in vergelijk niets bij voor”, jammert een zwaar teleurgestelde Vandevelde.

“Een profcarrière wordt me blijkbaar niet gegund”, denkt de renner. “Ik heb aangetoond dat ik een volwaardige kans verdien. Twee jaar geleden won ik de U23 Road Series. Normaal gezien is dat een springplank naar de profs, maar voor mij niet. Het Minerva Cycling Team van Preben Van Hecke bood een dankbaar vangnet met mooie perspectieven. Na het overlijden van bezieler Filip Carpentier spatte de droom om van een continentaal team naar een Pro continentaal team door te groeien uit elkaar. Tour de Tietema-Unibet CT pikte me op. Binnen die ploeg wou ik mijn profwaardigheid bewijzen.”

“Ik heb aangetoond dat ik een volwaardige kans verdien”, klinkt Vandevelde strijdvaardig.© Marc Van Hecke

Hopen op positief signaal

Vandevelde klinkt wat mistroostig. “Ik nam contact op met Hans De Clercq van Team Flanders-Baloise, maar die hebben hun inkopen al gedaan. Vorig jaar waren er ook al gesprekken met dat team. Via mijn vrienden Luca Van Boven en Aaron Van Der Beken is er een link naar Bingoal WB, de ploeg van manager Christophe Brandt. Het blijft hopen op een positief signaal, maar ik besef dat het er dag na dag moeilijker op wordt om ergens nog onderdak te vinden. Dit jaar reed ik slechts een twintigtal UCI-koersen. Het aanbod aan wedstrijden was klein en dan kun je je ook moeilijk in de kijker rijden. Als ploegspeler heb ik me ook voor de ploegmaats ingezet. Wat dat betreft, kunnen ze me niets verwijten. Ik heb het gevoel dat er nog veel progressie mogelijk is en het beste nog moet komen, maar de vraag blijft of ik nog een kans krijg. De plaatsen in de profteams zijn schaars nu de Devo Teams veel renners wegplukken”, besluit Vandevelde.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer