© Getty Images

Hoge Gezondheidsraad raadt 65-plussers drie vaccins aan

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) raadt gezonde 65-plussers aan om zich deze herfst te laten inenten tegen de griep, Covid-19 en pneumokokken. Ouderen met gezondheidsproblemen kunnen eventueel daarbovenop ook nog een prik tegen RSV laten zetten.

mtm
Bron: BELGA

De start van het nieuwe schooljaar betekent traditioneel ook de terugkeer van ‘winterkwaaltjes’. Een jaarlijkse vaccinatie tegen de griep is voor de meeste ouderen een reflex geworden, maar de Hoge Gezondheidsraad raadt 65-plussers aan om zich ook te laten beschermen tegen Covid en pneumokokken. Leeftijd is bij deze twee ziektes namelijk een van de voornaamste risicofactoren voor het ontwikkelen van een ernstig ziekteverloop.

Aangezien de piek van de griep-, Covid- en pneumokokkeninfecties tussen november en januari wordt bereikt, beveelt de HGR aan om vanaf half september een coronaprik te halen. Vanaf half oktober kan dan een griepprik worden gezet. Het vaccin tegen pneumokokken kan in principe het hele jaar door geplaatst worden.

Voor de vaccinatie tegen influenza en Covid steunt de HGR ook het idee om beide vaccins tegelijk te zetten. In dat geval zou eind september - begin oktober het meest geschikte tijdstip zijn. Voor pneumokokken biedt een vaccin een veel langere bescherming, waardoor de noodzaak voor een booster best met de huisarts kan worden bekeken.

Ten slotte is er ook nog RSV of respiratoir syncytieel virus. Dat is vooral bekend als een veelvoorkomende ziekte bij kinderen, maar komt ook regelmatig voor bij ouderen. Sinds dit jaar is er met Arexvy voor het eerst een vaccin voor 60-plussers op de markt. Ondanks de beperkte gegevens over de werkzaamheid van het vaccin, is de HGR niettemin van mening dat het aangeboden kan worden aan patiënten van 60 jaar en ouder die ook minstens één risicofactor vertonen. Aan gezonde 60-plussers wordt het vaccin niet aanbevolen. Ook deze prik kan het best in september - oktober worden gezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer