Source: Associated Press
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Venezuela stuurt 11.000 soldaten om gevangenis van drugsbende terug in te nemen

In Venezuela heeft de overheid een ordemacht van 11.000 soldaten ingezet om de controle over de beruchte Tocorón-gevangenis terug te winnen. Die gevangenis was in handen van de Tren de Aragua, een criminele bende die het gebouw omtoverde tot een luxeoord voor de gevangenen, volledig met zwembad en nachtclub. Nu de gevangenis ontruimd is, beginnen de ordediensten aan de zoektocht naar gedetineerden die konden ontsnappen.

De Tocorón-gevangenis in het noorden van het land stond al enkele jaren onder controle van de Tren de Aragua-bende. In die tijd hebben de "gevangenen" het zich naar hun zin gemaakt. Ze konden gaan en staan waar ze wilden en gebruik maken van de vele faciliteiten die het gebouw bood. Zo was er niet alleen een zwembad en een nachtclub, maar ook een kleine dierentuin en enkele gokkamers. Uiteindelijk riep de bende de gevangenis uit tot haar hoofdkantoor, waar de gevangenen samenleefden met niet-veroordeelde familieleden.

"El Tren de Aragua", de Aragua-trein

De Tren de Aragua-bende is een criminele organisatie met een netwerk dat minstens acht Latijns-Amerikaanse landen overspant. De groep startte als een bouwvakbond in Venezuela en groeide al snel uit tot een beruchte bende. De Venezolaanse journaliste Ronna Rísquez schreef een boek over de organisatie en schat dat de groep elk jaar 14 miljoen euro ophaalt met haar criminele activiteiten, al kan dat bedrag een stuk hoger liggen.

En die activiteiten zijn niet min: afpersing, huurmoord, seksuele uitbuiting en drugs- en mensensmokkel. Daarvoor maakt de bende gebruik van haar "trein", haar netwerk dat naar schatting uit duizenden leden bestaat. Waar de Aragua-trein passeert, vinden moorden en misdaden plaats. Zo werd in maart dit jaar nog een transgender-vrouw met 31 kogels neergeschoten in Peru, Lima, waar de bende ook de controle over 10 prostitutiepleinen in handen heeft. In Chili werden dan weer twee lichamen opgegraven van mensen die volgens de autopsie levend waren begraven.

BEKIJK - Beruchte gevangenis in Venezuela had zelfs een kleine dierentuin met flamingo's:

Videospeler inladen...

Uiteindelijk had de Venezolaanse overheid er genoeg van en stuurde ze de Nationale Garde naar het gebied. Een ordemacht van ruim 11.000 soldaten drong de gevangenis binnen en herwon de controle. De operatie kreeg de naam "Cacique Guaicaipuro", als verwijzing naar een beroemde Venezolaanse held die zich verzette tegen de Spaanse overheersing in Latijns-Amerika. Guaicaipuro gaf zijn leven voor zijn land en de Venezolanen geloven dat elke strijd en elke overwinning te danken is aan de aanwezigheid van zijn spirituele kracht.

In totaal kon de politie 6.000 gedetineerden opnieuw arresteren. Daarbij liet een lid van de Nationale Garde het leven. De gevangenen zullen worden ondergebracht in andere gevangenissen. Het Venezolaanse ministerie van Binnenlandse Zaken feliciteerde de ordediensten en kondigde fase twee van de operatie af, die focust op de zoektocht naar en arrestatie van ontsnapte gedetineerden.

Source: Associated Press
Copyright {yr4} The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen