Dit zijn de winnaars van de allereerste editie van de Flanders International Business Awards

Flanders Investment and Trade (FIT) reikte woensdagavond voor de eerste keer de Flanders International Business Awards uit. De organisatie zet hiermee het internationaal en ondernemend karakter van Vlaanderen in de kijker. Joy Donné, CEO van Flanders Investment and Trade, vertelt meer over de winnaars.


Beluister hier het volledige interview met Joy Donné:


  • Donné: “In het verleden organiseerden we twee aparte evenementen, eentje rond de exportbedrijven en eentje voor de buitenlandse investeerders. Maar we hebben het concept helemaal omgegooid. Het Vlaamse ecosysteem draait juist om synergie tussen exportbedrijven, buitenlandse investeerders, kopers en startups. Het was de bedoeling om die allemaal samen te brengen op één avond.”

De winnaars van de Flanders International Business Awards

Exporter of the Year 2023 – Globachem

“Globachem is actief op de markt van innovatieve gewasbeschermingsmiddelen. Het gaat nog altijd om een familiebedrijf dat zich kan meten met de grote spelers die ook zeer concurrentieel zijn. Het bedrijf werkt intensief samen met veel relevante Vlaamse partners. Globachem is ondertussen actief in 39 landen.”

Foreign Investor of the Year 2023 – Plug Power

“Zeker in de moeilijke context waarin soms over buitenlandse investeringen in Vlaanderen wordt gesproken, is het knap om te zien dat zich toch nog altijd grote, belangrijke spelers in de markt van de energietransitie en groene waterstof hier vestigen. Het is de eerste investering van Plug Power, een Amerikaans bedrijf, op Europese bodem.”

Startup of the Year 2023 – Loop Earplugs

Loop Earplugs is heel vernieuwend. Het heeft een goede branding en marketing, maar is ook zeer robuust. Het bedrijf heeft heel moeilijke momenten meegemaakt tijdens de coronaperiode, maar is daar sterk uitgekomen. Loop Earplugs is een mooie ambassadeur voor Vlaanderen.”

Nieuwe uitdaging voor startups

  • “De jury keek naar het palmares van het bedrijf. Wat doet het al, hoe heeft het zich tijdens moeilijke jaren standgehouden? Het gaat om de robuustheid van het bedrijf. Is het ook een bedrijf dat een sterke ambassadeur is voor Vlaanderen, is het sterk geconnecteerd en ingebed in ecosystemen?”, aldus Donné.
  • FIT gaf ook de aftrap voor het EntertainmentLAB: “Samen met Tomorrowland hebben we een aantal uitdagingen in de festivalsector gedefinieerd waar startups zich voor kunnen inschrijven. Zij gaan in partnerschap met een al gevestigde innovatiereus aan de slag. De startups krijgen de gelegenheid om in 2024 hun innovaties uit te testen op één van de festivals van Tomorrowland.”
Meer