Onderzoek naar Conner Rousseau na “racistische uitspraken” over Roma-gemeenschap, Vooruit-voorzitter: “Ik had te veel gedronken”

Het gerecht is een onderzoek gestart naar Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Volgens onze informatie heeft hij enkele choquerende uitlatingen gedaan over de Roma-gemeenschap. Agenten uit Sint-Niklaas tilden daar zwaar aan en stelden een proces-verbaal op wegens racisme en xenofobie. Rousseau zelf zegt dat de teneur van die gesprekken ‘eerder grappend’ was.

Dirk Coosemans Dennis Van Goethem en Marc Klifman

Het incident met Conner Rousseau dateert van enkele weken geleden. Begin september was de Vooruit-voorzitter aanwezig op de Vredefeesten, een lokaal festival in zijn thuisstad Sint-Niklaas. Wat de aanleiding van het incident aan café ’t Hemelrijk precies is, is voorlopig onduidelijk. Maar de politicus heeft ’s nachts, voor hij terug naar huis vertrok, op een gegeven moment zelf enkele aanwezige politieagenten aangesproken om ergens zijn beklag over te doen. Dat leidde tot een verhitte discussie. Tijdens dat gesprek met de betrokken politie-inspecteurs zou Rousseau plots “choquerende uitspraken” hebben gedaan.

Verschillende bronnen bevestigen aan onze redactie dat het om een racistische uitspraak gaat. Hij viseerde daarbij vooral de Roma. Wat Rousseau in zijn letterlijke woorden zei, is voorlopig onduidelijk. Maar Rousseau uitte onder meer zijn frustratie over een omgeving waar volgens hem voor overlast wordt gezorgd. In grove verwoordingen zou hij duidelijk gemaakt hebben aan de agenten dat zij beter eens enkele mensen zouden aanpakken. De agenten in kwestie tilden zo zwaar aan de uitlating dat ze besloten ambtshalve een proces-verbaal op te stellen.

Nog niet ondervraagd

Het parket Oost-Vlaanderen bevestigt aan het Nieuwsblad dat er effectief een onderzoek naar Conner Rousseau is gestart. “Het klopt dat er een incident is geweest, maar wij geven daarover verder geen commentaar”, zo klinkt het. Volgens onze informatie gaat het evenwel om een proces-verbaal dat is opgesteld wegens racisme en xenofobie. Voorlopig voert het gerecht een opsporingsonderzoek, maar Conner Rousseau is over het incident zelf nog niet ondervraagd.

Het is dus ook nog niet duidelijk wat hij hiervoor riskeert. Volgens goedgeplaatste bronnen gaat het om een ‘choquerende uitlating’ die mogelijk wel gevolg zal krijgen omdat de melding door politieagenten zelf is gemaakt. Bovendien zou de uitspraak ook gefilmd zijn met een bodycam van de politie.

Rousseau: “Te veel gedronken”

“Ik ben officieel niet op de hoogte gebracht dat het parket dit onderzoekt”, reageert Rousseau. “Ik ben die dag inderdaad op café geweest in Sint-Niklaas en heb daar met verschillende politie-agenten gesproken. Ik had te veel gedronken, maar in mijn herinnering was de teneur van die gesprekken eerder grappend en vriendschappelijk. Ik weet niet meer wat er allemaal exact gezegd is, maar wat er over geschreven wordt verbaast mij heel sterk. Ik hoop dan ook dat het parket mij snel uitnodigt zodat ik snel duidelijkheid krijg over wat er precies aan de hand is.”

Café ’t Hemelrijk is een populaire uitgangsplek in Sint-Niklaas. Eigenaar Steve Vonck is een partijgenoot van Rousseau en nam begin dit jaar in de gemeenteraad de zetel over van ex-burgemeester Christel Geerts, Rousseaus moeder.

“Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik die avond niks heb gehoord of gezien dat over de schreef ging”, reageert Vonck. “Conner Rousseau was inderdaad aanwezig en had gedronken, zoals de meeste klanten op dat moment. En hij ging in gesprek met de politieagenten. Maar ik heb dat gesprek ervaren als gezapig en amicaal. Ik zag niet alles, maar ook van andere klanten kreeg ik geen signalen dat er iets fout is gezegd. Niet op het moment zelf, en ook niet de dagen erna.”

De berichten verbazen Vonck. “Als cafébaas ben je alert voor alle vormen van verbale en non-verbale agressie, zeker tijdens een druk event als De Vredefeesten. De heisa die er nu gemaakt wordt, staat in schril contrast met wat ik heb gezien.”

De voorbije weken waren er al drie verschillende onderzoeken tegen de Vooruit-voorzitter wegens ongepast gedrag. Al die klachten werden intussen geseponeerd.

LEES OOK. Hoe aangroeiende geruchten over zijn privéleven Conner Rousseau tot videoboodschap over zijn seksuele geaardheid brachten

LEES OOK. Socialisten halen uit na exit Kitir (Vooruit): “Conner beslist alleen. Die Poetin-toestanden moeten stoppen”

LEES OOK. Bekende holebi’s over coming-out-video van Conner Rousseau: “Dit is absoluut géén goed verhaal. Dit is niet oké”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen