Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Beledigingen en racistisch taalgebruik of ‘vriendschappelijk contact’? Parket onderzoekt incident tussen Conner Rousseau en politie

Beledigingen en racistisch taalgebruik of ‘vriendschappelijk contact’? Parket onderzoekt incident tussen Conner Rousseau en politie
Beeld Eva Beeusaert

Het parket van Oost-Vlaanderen heeft een onderzoek geopend naar Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Volgens Het Laatste Nieuws zou het gaan om een onderzoek naar smaad aan de politie tijdens de Vredesfeesten in Sint-Niklaas, begin september. Rousseau reageert verrast en heeft het over contacten die ‘grappend en vriendschappelijk’ verliepen.

Het parket van Oost-Vlaanderen voert een onderzoek naar een incident dat zich zou hebben voorgedaan in de nacht van 1 op 2 september, tijdens de Vredesfeesten in Sint-Niklaas.

Volgens Het Laatste Nieuws zou Vooruit-voorzitter Conner Rousseau enkele agenten die voor een café stonden beledigd hebben. Volgens de agenten was er ook sprake van ‘racistisch taalgebruik’ en werden ze aangemaand om naar andere plekken in de stad te gaan waar hun aanwezigheid meer vereist was. Rousseau werd niet gearresteerd, maar van het incident is wel een proces-verbaal opgesteld.

Het parket van Oost-Vlaanderen bevestigt dat het in kennis is gesteld van een incident en dat er een opsporingsonderzoek is gestart. Verder wil men eveneens geen commentaar kwijt. Het parket zal nu moeten beslissen of het Rousseau effectief wil vervolgen voor het incident. Daarvoor moet in principe de parlementaire onschendbaarheid van Rousseau opgeheven worden.

Lees ook

Van de zaak-Rousseau tot Pipigate: ‘Al die incidenten komen politici eigenlijk goed uit’

‘De kans is reëel dat onze cliënt geen klacht had ingediend als hij geen telefoon had gekregen van de journalist’: een reconstructie van de affaire-Conner Rousseau

“Ik ben officieel niet op de hoogte gebracht dat het parket dit onderzoekt”, reageert Rousseau. “Ik ben die dag inderdaad op café geweest in Sint-Niklaas en heb daar met verschillende politieagenten gesproken. Ik had te veel gedronken, maar in mijn herinnering was de teneur van die gesprekken eerder grappend en vriendschappelijk. Ik weet niet meer wat er allemaal exact gezegd is, maar wat er over geschreven wordt verbaast mij heel sterk. Ik hoop dan ook dat het parket mij snel uitnodigt zodat ik snel duidelijkheid krijg over wat er precies aan de hand is.”