Archieffoto ter illustratie.

"Abnormaal" of "noodzakelijk schokeffect"? Arrestatie tiener in klas wakkert debat over pesten aan in Frankrijk

In Frankrijk wordt het maatschappelijk debat deze week overheerst door de arrestatie van een pestende tiener. De 14-jarige jongen werd in de klas in de boeien geslagen door de politie. De meningen over deze aanpak lopen sterk uiteen: "abnormaal en onnodig" volgens de een, een "noodzakelijke elektroshock" volgens de ander. 

De schooldag in Alfortville, niet ver van de Franse hoofdstad Parijs, werd maandag opgeschrikt door de arrestatie van een tiener. De jongen van 14 werd door de politie opgepakt in zijn klaslokaal terwijl de les aan de gang was. 

"De agenten grepen hem bij de arm en deden hem handboeien om terwijl ze hem de feiten voorlegden waarvan hij werd beschuldigd", zeggen leerlingen die in de Franse pers getuigen over het voorval. Nadat de jongen was weggeleid, zou de leraar de les niet hebben kunnen hervatten omdat hij zelf zo geschokt was.

Een opvallend harde aanpak, maar het zijn dan ook harde feiten die de jongen heeft gepleegd, vindt de Franse overheid. Het gaat om zware pesterijen: de jongen had een transmeisje - in dezelfde gemeente, maar niet dezelfde school - gepest en bedreigd. Op sociale media zei hij dat ze beter dood zou zijn of zelfmoord zou moeten plegen.

De ouders van het meisje stapten daarop naar de politie. Ze wilden eerst geen klacht indienen, maar deden dat uiteindelijk toch, waarna de politie een onderzoek opstartte. Ze oordeelde dat het ging om zeer zwaar pestgedrag. Omdat ze vreesde dat de jongen de berichten zou verwijderen, besloot ze snel op te treden. Dat gebeurde met de toestemming van het parket en de school.   

Aanpak veroorzaakt veel deining

De 14-jarige jongen werd verhoord, betuigde spijt en zal een gemeenschapsdienst  opgelegd krijgen. Maar de manier waarop hij werd opgepakt, heeft deining veroorzaakt. Veel ouders reageerden verontwaardigd omdat agenten de klas binnenkwamen terwijl er op dat moment geen sprake was van een noodsituatie. "Het is abnormaal en schokkend dat een minderjarige voor de ogen van zijn klasgenoten wordt opgepakt", zeggen ze.   

Mentaliteit moet veranderen en misschien is daarvoor elektroshock nodig

Peep, een Franse oudervereniging

Anderen vinden dan weer dat er echt wel hard moet worden opgetreden tegen brutaal pestgedrag. "De mentaliteit moet veranderen, en misschien is daarvoor wel een elektroshock zoals deze nodig", oordeelt Peep, een oudervereniging.

Dat is ook de redenering die de overheid heeft gevolgd. Minister van Onderwijs Gabriel Attal erkent dat er gekozen is voor een aanpak die vragen kan oproepen. "Maar er kan geen sereniteit zijn zonder gezag", zegt hij. Volgens de minister vereist dergelijk pestgedrag een snelle reactie. "Niemand moet dit fenomeen onderschatten dat in ons land tot de tragische dood van verschillende jongeren heeft geleid."

Frankrijk is de voorbije jaren inderdaad meermaals opgeschrikt door gevallen van zwaar pestgedrag op school, soms met een dodelijke afloop. Op de eerste schooldag, begin september, stapte een 15-jarige jongen uit het leven omdat hij langdurig was gepest. Zijn ouders waren naar de school gestapt omdat ze vonden dat die veel te weinig had gedaan om het pesten aan te pakken, maar de schooldirectie dreigde daarna de ouders zelf voor de rechter te slepen.

"De regering voelt zich nu een beetje in het defensief gedrongen en wil laten zien dat ze echt wil optreden tegen schoolpesten", zegt correspondent in Frankrijk Frank Renout. 

BELUISTER - "De regering wil laten zien dat ze echt wil optreden tegen schoolpesten" (Frank Renout in "De ochtend"):

Meest gelezen