© Reuters

Einde van een tijdperk: mediamagnaat Rupert Murdoch doet troonsafstand bij Fox

Rupert Murdoch (92) treedt af als topman van Fox en News Corporation. Dat heeft de Amerikaanse mediamagnaat donderdag bekendgemaakt. Zijn zoon Lachlan volgt hem op bij beide bedrijven.

gjs

“Mijn hele professionele leven ben ik dagelijks bezig geweest met nieuws en ideeën, en dat zal niet veranderen”, staat te lezen in een memo die Murdoch aan zijn personeel bezorgde. “Maar de tijd is rijp voor mij om andere rollen op me te nemen, wetende dat we echt getalenteerde teams hebben en een gepassioneerde leider in Lachlan die de enige voorzitter van beide bedrijven zal worden.”

Zoon Lachlan zegt in een statement dankbaar te zijn. “We bedanken mijn vader voor zijn visie, zijn pioniersgeest, zijn doorzettingsvermogen en zijn blijvende nalatenschap dat hij achterlaat bij de bedrijven die hij opgericht heeft.”

Mediamagnaat

De in Australië geboren Murdoch (92) is al sinds de jaren 1950 actief in de krantensector. Hij begon klein door de lokale krant News in Adelaide over te nemen. Daarna richtte hij met The Australian de eerste nationale krant op in het land. Zijn bedrijf News Corporation groeide steeds verder en kocht wereldwijd media op en richtte zelf ook nieuwe bladen en zenders op.

De bekendste daarvan is de omstreden Amerikaanse nieuwszender Fox. Die richtte hij in 1996 op. De zender zegt zelf de grootste Amerikaanse nieuwszender te zijn en is een overduidelijk Republikeins bastion, waar Democratische politici continu tegenwind krijgen en ook heel wat onwaarheden verkondigd worden om de Republikeinse zaak verder te helpen. Ook News of the world, de krant die na een afluisterschandaal in 2011 opgedoekt werd, was van Murdoch.

Murdoch is in de VS, waar hij sinds 1985 staatsburger is, dan ook geen onbesproken figuur. Dat heeft alles te maken met de grote invloed die hij er via zijn zenders en bladen altijd gehad heeft op de politiek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER