Thomas More Hogeschool slachtoffer van cyberaanval, maar geen gegevens gestolen

De Thomas More Hogeschool, met vestigingen in Antwerpen, Mechelen en de Kempen, is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Het gaat om een aanval waarbij de computersystemen overbelast worden, maar er zijn geen gegevens gestolen en er is zo goed als geen hinder geweest voor de studenten. Thomas More gaat een klacht indienen bij de politie.

"Het gaat niet over hacking of over een situatie waar er losgeld gevraagd wordt", zegt Frederik Van den Bril, woordvoerder van de Thomas More Hogeschool. "Het is een DDoS-aanval, een vorm van overbelasting. Je moet het je voorstellen als een autosnelweg waar er twee rijvakken zijn, waar plots het verkeer van twintig rijvakken tegelijkertijd wordt over gestuurd." Het doel van zo'n overbelasting is om de beveiliging te verzwakken en zo binnen te dringen in het systeem. 

"Onze systemen hebben daardoor even platgelegen, maar de studenten hebben er weinig last van gehad. De lessen konden gewoon plaatsvinden", zegt Van den Bril. Volgens de IT-dienst van Thomas More heeft het beveiligingssysteem van de school goed gewerkt, waardoor er niets gehackt kon worden en alle systemen ook snel weer online waren.

De school zal wel een klacht indienen bij de politie om te laten onderzoeken wie er achter deze aanval zit.

Meest gelezen