De beste pizzeria’s ter wereld zijn bekendgemaakt (en 2 uit de ultieme top 100 vind je in ons land)
Het recept van de traditionele Italiaanse pizza wordt overal ter wereld gretig gekopieerd en nagemaakt. Mét resultaat, want bij de uitreiking van de nieuwste World 50 Top Pizza Awards krijgt geen Italiaanse, maar wel een Engelse chef de ultieme titel van beste pizzachef toebedeeld dit jaar. Vanuit eigen land vinden we dan weer twee pizzazaken terug in de top 100. Waar maak je op vakantie graag een omweg voor een pizza? En waar boek je in eigen land graag een tafel?
De Engelse chef Michele Pascarella werd op de World 50 Top Pizza Awards uitgeroepen tot de beste pizzachef in Europa, buiten Italië. En om de Italianen gerust te stellen: de Engelse chef heeft wel degelijk Italiaanse roots. De uitbater van ‘Napoli on the Road’ in Chiswick (Londen) verhuisde op 19-jarige leeftijd uit Napels - dé hoofdstad van de pizza - naar Londen, en startte hier zijn eigen restaurant.
Pascarella opende net een tweede vestiging in Richmond en staat volgens The Daily Mail bekend om zijn innovatieve versie van de klassieke Napolitaanse pizza, waarbij hij er niet voor terugdeinst om een unieke twist aan de pizza te geven.
De 50 Top Pizza Awards is een jaarlijks evenement waar de beste pizzeria’s en pizzachefs ter wereld gekozen worden, op basis van anonieme bezoeken van juryleden. Een beetje de Michelin van de pizza, zeg maar.
De beste pizzazaken ter wereld
De chef mag dan wel de nummer een genoemd worden in zijn vak, in de ultieme top 100 vind je zijn restaurant ‘maar’ op een 46ste plaats terug. Op één vind je daar twee restaurants die de eerste plek delen én wel in Italië gevestigd zijn. Diego Vitagliano Pizzeria van de gelijknamige chef en I Masanielli van Francesco Martucci in Caserta.
Wie dieper in de volledige top 100 ter wereld duikt, botst zelfs op twee landgenoten. Op de 62ste plaats staat restaurant ‘La pizza è bella’ van eigenaar Stefano Napoli uit Brussel. In de Europese top krijgt hij zelfs een mooie 12de plaats. Binnenkort opent deze zaak ook een nieuwe vestiging in Antwerpen. “Pizzachef Ciro Daria zorgt hier elke keer opnieuw voor kwaliteit”, klinkt het bij de organisatie.
De tweede Belgische zaak in de top 100 ter wereld is opnieuw een pizzeria uit Brussel: ‘La Piola Pizza’ van Francesco Paolo Martini op plek 79. In de Europese top staat hij op de 15de plek, drie plaatsen onder zijn stadsgenoot. “Tegenover vorig jaar is de kwaliteit van het pizzadeeg hier enorm gestegen", schrijft de 50 Top Pizza op hun website. “Elke topping in het restaurant komt bovendien uit Italië. De ansjovis zijn afkomstig uit Cetara en de hete pepers komen rechtstreeks van Senise, een meerwaarde.”
De 5 beste pizzazaken ter wereld
1. Diego Vitagliano Pizzeria - Napels, Italië én I Masanielli - Francesco Martucci - Caserta, Italië
2. Una Pizza Napoletana - New York, Verenigde Staten
3. Sartoria Panatieri - Barcelona, Spanje
4. The Pizza Bar on 38th - Tokio, Japan
5. I Tigli - San Bonifacio, Italië
De 5 beste pizzazaken in Europa
1. Sartoria Panatieri - Barcelona, Spanje
2. Baest - Kopenhagen, Denemarken
3. 50 kalò - Londen, Engeland
4. Via Toledo Enopizzeria - Wenen, Oostenrijk
5. Pizza Zulù - Fürth, Duitsland
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
De prijs van de garnalen swingt dit voorjaar zo de pan uit, dat horeca-uitbaters zich al in februari openlijk zorgen maakten over klassieke gerechten zoals tomaat-garnaal en garnaalkroketten. Hoe zit het nu met de beschikbaarheid van grijze noordzeegarnalen en met de prijs in de winkel en op menukaarten? Welke alternatieven zijn er en zal de situatie snel beteren? We passeerden langs drie Belgische horecazaken voor meer uitleg. “Voor het eerst werken we met een dagprijs”. -
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?