Jonas Roosens

Federale regering moet nog ruim 800 miljoen euro vinden om begrotingsbeloftes aan Europa waar te maken

Uit berekeningen van het monitoringcomité blijkt dat het begrotingstekort van de federale regering volgend jaar 18,5 miljard euro bedraagt. Dat is 2 miljard meer dan eerder was geschat. Om in lijn te zijn met wat Europa vraagt, moet de regering in de komende begrotingsgesprekken nog zeker 818 miljoen euro vinden.

In juli voorspelde het monitoringcomité, een groep topambtenaren die onze overheidsfinanciën onder de loep neemt, nog een tekort van 16,6 miljard euro in 2024. Nieuwe berekeningen tonen nu dat het gat waarschijnlijk bijna 2 miljard euro meer zal bedragen, ongeveer 18,5 miljard euro. Dat is ongeveer 3,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

BEKIJK - Het gat in de federale begroting van volgend jaar is twee miljard groter dan eerst gedacht:

Videospeler inladen...

Het extra tekort is onder meer het gevolg van de automatische indexering van de uitkeringen, maar ook van hogere transfers naar de regio's en van zwaardere rentelasten.

Een tekort van 3,1 procent van het bbp is bovendien ook te veel voor Europa. De federale regering heeft zich namelijk geëngageerd om het tekort te beperken tot maximaal 3 procent van het bbp. Daarom zullen De Croo en co volgens het monitoringcomité nog op zoek moeten naar 818 miljoen euro. De regering ging er eerder zelf al van uit dat ze tijdens de begrotingsgesprekken in oktober nog 1,2 miljard euro moest vinden.

Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) heeft het over "een belangrijke inspanning op minder dan een jaar voor de verkiezingen". Bovendien dreigen we dus op de vingers getikt te worden door de Europese Commissie als de doelstellingen niet gehaald worden. "Het is de eerste keer sinds toch een tijdje geleden dat de Europese regels weer van toepassing zijn. Dus we moeten daar aandacht voor hebben", zegt Bertrand.

De cijfers hebben het voor alle duidelijkheid enkel over de begroting van de federale regering en gaan dus niet over het tekort van het hele land. Het Federaal Planbureau berekende onlangs dat het volledige tekort zo'n 30 miljard bedraagt. 

BEKIJK - "De overheidsschuld wordt alsmaar groter en groter. De overheid moet daarvoor gaan lenen. Die leningen moeten worden afbetaald. Die cirkel moet worden doorbroken", legt Bart Verhulst uit in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen