Beelden op sociale media tonen extreem geval van straatgeweld in Brakel: minderjarige gaat zwaar tekeer tegen man aan bushalte

© Het Nieuwsblad

Brakel/Ronse -

Er circuleert op sociale media een video waarop een ernstig geval van straatgeweld te zien is. Het incident deed zich woensdag voor op het Stationsplein van Nederbrakel. Een minderjarige Ronsenaar sloeg en schopte een man uit Brakel. Volgens getuigen zou de man een racistische uitspraak hebben gedaan, waardoor de stoppen bij de minderjarige doorsloegen.

edp

Op het filmpje valt te zien hoe een man aan een bushalte zit, maar dan wordt aangevallen door een groepje jongeren. Een jongen valt het slachtoffer eerst verbaal aan, om hem daarna enkele vuistslagen, schoppen en een duw te geven. Aan het begin probeerde een van de meisjes hem tegen te houden, en na enkele momenten halen de vrienden hem ook weg bij de oudere man.

De feiten gebeurden vermoedelijk woensdag na schooltijd op het Stationsplein in Nederbrakel. Ondertussen kon de politie de dader, het slachtoffer en de omstanders die niet ingrepen, identificeren. De dader is een minderjarige Ronsenaar die onlangs op een Zottegemse school aan de deur werd gezet wegens gewelddelicten. De jongeman die nu school loopt in Nederbrakel, werd omwille van het filmpje preventief geschorst op de school.

Iedereen geïdentificeerd

“Geweld is nooit goed te praten”, reageert burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD). “Ook niet als de volwassene tegen een minderjarige zegt: Keer terug naar uw land. We zien hier een voorval waarbij een actie een reactie uitlokt. Gelukkig zijn alle betrokkenen, zowel de dader, het slachtoffer als de omstanders door de politie geïdentificeerd. De jongen die op het filmpje slaat en schopt is ondertussen door zijn school preventief geschorst. Van onze kant zullen we verhoogd toezicht houden op de plaatsen waar jongeren voor en na school samenkomen. Er volgen gesprekken met alle betrokkenen. Hoe dom is het om niet in te grijpen als je getuige bent van dergelijk geweld? Daar zou toch een slimme moeten bij zijn die tussenbeide komt. Zoals vaak is ook dit voorval gefilmd. De smartphone blijkt vandaag opnieuw het ultieme wapen zijn om iets naar buiten te brengen.

“Mensen van vreemde origine vertellen me vaak dat ze uitspraken als keer terug naar uw land te horen krijgen. Zij worden dat ook al eens beu”, vervolgt de burgemeester. “Toch heb ik ook al een positieve reactie van een Brakelaar ontvangen. De persoon geeft zich op om als gemachtigd opzichter in de bewuste schoolomgeving de situatie in de gaten te houden. Hij geeft aan dat hij dan snel kan reageren en de politie verwittigen. Dergelijke situaties voorkomen is onbegonnen werk. Ook de politie kan niet overal en altijd patrouilleren.”

Het parket van Oost-Vlaanderen bevestigt dat ze ingelicht zijn over het filmpje. “Het onderzoek werd geopend”, aldus de persverantwoordelijke van het parket.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen