Paul van Landeghem

Nieuwe samenwerking tussen ziekenhuizen, Stad en Universiteit Antwerpen wil gezondheidsproblemen in kaart brengen

Stad Antwerpen, Netwerk Ziekenhuis aan de Stroom, Universiteit Antwerpen, Ziekenhuisnetwerk Helix en Eerstelijnszone Antwerpen zullen samenwerken om de stad op de kaart te zetten als "innovatieve gezondheidscluster". Onder de noemer "Antwerp Health Harbour" zullen ze een samenwerking uitbouwen om gezondheidsproblemen in kaart te brengen. "Door gezondheidsdata te verzamelen kunnen we problemen beter in kaart brengen en sneller een oplossing bieden", klinkt het.

In Antwerpen gaan vijf partners een "innovatieve gezondheidscluster" uitbouwen onder de naam "Antwerp Health Harbour". Alle partners hebben een intentieverklaring ondertekend, een eerste stap richting een verdere uitbouw van een unieke samenwerking binnen de sector van digitale gezondheid.

Stad Antwerpen gaat voor deze "innovatieve gezondheidscluster" samenwerken met Netwerk Ziekenhuis aan de Stroom, Universiteit Antwerpen, Ziekenhuisnetwerk Helix en Eerstelijnszone Antwerpen. "We willen met verschillende mensen en organisaties in Antwerpen samenwerken om gezondheidsproblemen te voorkomen in plaats van ze alleen te behandelen wanneer ze zich voordoen", klinkt het.

De vijf partners ondertekenden allemaal een intentieverklaring.
Paul van Landeghem

Gezondheidsdata inzetten

"We zetten samen onze schouders onder gemeenschappelijke projecten door gezondheidsdata in te zetten om problemen op te lossen", vertelt Marc Peeters, professor bij UZA, een van de partners. "Voor het eerste project gaan we werken rond voeding voor kinderen. Dan kunnen we gebruikmaken van gezamenlijke big data waardoor we dat probleem zo goed mogelijk in kaart kunnen brengen voor de hele regio. Voor die data gaan we een gezamenlijk platform uitbouwen waar we die anoniem samenbrengen."

De volgende stap in de samenwerking is kijken hoe de data het beste geanalyseerd worden. "We hebben al een operationele groep van artsen en IT-specialisten die bekijkt hoe we de data het beste kunnen linken en analyseren. Ik heb er goede hoop op dat we in 2024 al eerste resultaten gaan zien", aldus professor Peeters.

Meest gelezen