EUROPA LEAGUE. Charles De Ketelaere helpt Atalanta met doelpunt aan zege, Romelu Lukaku schenkt AS Roma felbevochten drie punten

Na de Champions League zijn ook die twee andere Europese competities weer begonnen. In de Europa League is het als wij Belgen toch vooral uitkijken naar Union. Zij werden ingedeeld in groep E met het grote Liverpool, misschien wel dé favoriet voor eindwinst. Ook Rode Duivels Romelu Lukaku, Arthur Theate en Charles De Ketelaere kwamen vanavond in actie. Een overzicht van alle wedstrijden op speeldag 1.

Quinten Torfs

Charles de Ketelaere heeft Atalanta in eigen huis op voorsprong gezet tegen Raków Częstochowa. De manschappen van Gian Piero Gasperini kwamen in de eerste helft maar niet tot scoren, totdat onze landgenoot vlak na rust dan toch de ban brak. Met een rake kopbal liet CDK zijn eerste Europese treffer in het shirt van La Dea noteren. Net voorbij het uur diepte Ederson de voorsprong van de thuisploeg uit.

Lukaku aan het kanon

Romelu Lukaku ging met verliezend finalist van vorig jaar AS Roma op zoek naar een droomstart in de groepsfase. Op bezoek bij Sheriff Tiraspol hingen de bordjes na 45 minuten nog gelijk, totdat Amine Talal diep in de blessuretijd zijn eigen doelman verschalkte. De mannen van José Mourinho waren zeker niet de betere ploeg de eerste periode. Onze jonge landgenoot Mile Svilar stond bij de Romeinen nog eens in doel.

Lukaku maakte afgelopen weekend al zijn eerste doelpunt in het shirt van AS Roma in de monsterzege tegen Empoli en ook in de Europa League toonde hij het scoren nog niet verleerd te zijn. De Rode Duivel speelde zich vanuit de combinatie vrij aan de rand van de zestien, verschalkte de defensie en plaatste hard en over de grond in de eerste hoek binnen. ‘Big Rom’ bezorgde zijn ploeg zo de drie punten, maar Roma had het zeker niet onder de markt met de Moldaviërs.

Nog een opvallende statistiek van onze landgenoot: Lukaku wist in elk van zijn laatste twaalf Europa League-wedstrijden te scoren. Het was zijn zestiende doelpunt op rij in de competitie. Zijn reeks begon in 2014 met Everton.

© AP

Ajax geeft voorsprong tot twee keer toe uit handen

De spelers van Ajax lieten de crisis waarin hun club verkeerd niet aan hun hart komen in de Europese confrontatie met Olympique Marseille. De Amsterdammers schoten furieus uit de startblokken en kwamen op voorsprong dankzij doelpunten van Carlos Borges en Steven Berghuis, die de bal perfect op de slof nam. Een reactie van de bezoekers liet echter niet lang op zich wachten. Drie minuten later tekende Jonathan Clauss voor de aansluitingstreffer en nog voor de rust maakte Pierre-Emerick Aubameyang er nog 2-2 van.

Ajax begon aan de tweede helft net zoals aan de eerste: met een vroege goal. Konden ze hun voorsprong nu wel vasthouden? Het antwoord was ‘nee’. Aubameyang tekende op aangeven van Jordan Veretout voor zijn tweede van de avond en hing de bordjes weer in evenwicht. Wederom alles te herdoen voor de Amsterdammers, die niet meer tot scoren kwamen en genoegen moeten nemen met een punt.

Liverpool komt met de schrik vrij in Linz

Geen Champions League dit seizoen voor Liverpool. De manschappen van Jürgen Klopp komen dit jaar uit in de Europa League, die ze maar al te graag willen winnen. De Reds namen nochtans ei zo na een valse start. Op bezoek bij het Oostenrijkse LASK kwam Liverpool al na veertien minuten achter. In de tweede helft boog de Engelse grootmacht de scheve situatie wel om. Darwin Nunez verzilverde een strafschop en vijf minuten later was daar Luis Diaz, die de 1-2 op het bord zette. Mohammed Salah scoorde enkele minuten voor affluiten het vierde doelpunt van de avond.

Puntenverlies van de gedoodverfde favoriet in groep E had misschien wel goed nieuws geweest voor Union. Al mag de concurrentie idealiter natuurlijk ook niet teveel punten sprokkelen. De Brusselaars sleepten nog een punt uit de brand nadat ze eerder op strafschop op achtervolgen waren aangewezen. Union maakt over twee weken, op donderdag 5 oktober, de mythische verplaatsing naar Anfield Road.

© AP

Theate en Rennes winnen eenvoudig

Rennes, de ploeg van Rode Duivel Arthur Theate, had in eigen huis geen kind aan eerste tegenstander Maccabi Haifa. Bij de rust stond het al 2-0 in een partij waarin een aantal oude bekenden aan de aftrap stonden. Bij de Israëliërs begon de beresterke Abdoulaye Seck in de basis. De centrale verdediger kwam in 2022 over van Antwerp. Bij Rennes speelde Ibrahim Salah (ex-AA Gent) een dikke zeventig minuten mee. Theate hield de nul 90 minuten lang mee op het bord in het hart van de defensie.

Victor Boniface (ex-Union) helpt Bayer Leverkusen aan gevleide zege

Bayer Leverkusen ontving het Zweedse Haecken in de BayArena. Met Victor Boniface in de basis startte de thuisploeg furieus. Na ruim een kwartier had Leverkusen al een dubbele voorsprong bij elkaar gevoetbald. Boniface tekende voor de assist van het openingsdoelpunt van Florian Wirtz en maakte ruim twintig minuten voor tijd het derde doelpunt van de avond.

Bij Rangers kwam Cyriel Dessers pas in de 88e minuut van de bank voor de wedstrijd tegen Real Betis. Onze landgenoot kwam Kemar Roofe vervangen, die u misschien nog wel kent omwille van zijn verleden bij Anderlecht.