© Dick Demey

KRC Genk 2 Fiorentina 2 Groepsfase Conference League

Winst spat in laatste seconde uiteen op de paal: KRC Genk speelt 2-2 gelijk tegen Fiorentina

KRC Genk opende de Conference League met een heel knap gelijkspel (2-2) tegen de Italiaanse topclub Fiorentina. De vier goals vielen op een stilstaande fase, de verdiende winning-goal van Arokodare spatte in blessuretijd uiteen op de paal.

Marnik Geukens

Wouter Vrancken verraste met een basisplaats voor Sadick ten koste van Cuesta, verder kreeg in vergelijking met Union Arteaga de voorkeur op Kayembe en verving Fadera de geschorste Paintsil. Bij Fiorentina stonden zoals verwacht zeven andere spelers in de basis dan tegen Atalanta, het veranderde nauwelijks iets op het vlak van kwaliteit. Zo was een van de nieuwkomers de 27-jarige middenvelder Arthur Melo, ex-Liverpool, Juventus en Barcelona plus 22 A-caps voor Brazilië.

© Dick Demey

Mokerslag na zes minuten

De thuisploeg opende sterk, Galarza en El Khannouss zorgden met veel vertrouwen aan de bal voor een vroeg Genks overwicht. Het maakte dat de Florentijnse mokerslag na amper zes minuten nog harder aankwam.

Ranieri mocht een hoekschop aan de tweede paal vrij naar doel koppen. Vandevoordt kreeg alleen een (te) slappe linkerhand tegen de stevige knik en de bal dwarrelde voor de neus van McKenzie en een grabbelende Vandevoordt lullig over de doellijn: 0-1.

Gevat antwoord van Zeqiri

De stevige opdoffer bracht KRC Genk niet van slag. Integendeel, de thuisploeg bleef snel tikken en bewegen. En werd daarvoor ook al snel beloond. Geen vijf minuten na de openingstreffer hingen de bordjes al gelijk. Weer na een stilstaande fase, ditmaal klopte een perfect aangesneden vrijschop van een indrukwekkende El Khannouss de Fiorentina-verdediging. De kopbal van McKenzie bleef nog hangen in het pak hangen maar goaltjesdief Zeqiri was er als de kippen bij om zijn reputatie waar te maken: 1-1.

© Dick Demey

Weer fatale hoekschop

De twee snelle goals beloonden twee ploegen, die met veel energie en een hoge pressing vol de strijd aangingen. Het leverde een aantrekkelijk kijkstuk op, waarin Genk halfweg de eerste helft opnieuw op achtervolgen was aangewezen.

Weer na een Italiaanse hoekschop, die er kwam na te makkelijk balverlies van een grillige Fadera. Milenkovic kopte de wegdraaiende hoekschop van Biraghi door naar de tweede paal, waar opnieuw Ranieri als een duiveltje uit een doosje opdook om voor de 1-2 te zorgen. Op het eerste gezicht vanuit buitenspel maar dat werd opgeheven door Galarza, die centimeters achter Ranieri aan de eerste paal stond.

© Dick Demey

Italiaans toneel

El Khannouss, die voor de ogen van Europa graag en gretig zijn talent demonstreerde, pakte nog uit met een nieuwe vrijschop, waarop doelman Christensen afgetroefd werd door de hoog opverende McKenzie. De kopbal van de Amerikaan vloog echter over. Zo werd Genk onvoldoende beloond voor een prima eerste helft, waarin de gevaarlijke acties wel schaarser werden naar het rustsignaal toe.

LEES OOK. Algerijnse sneltrein Mohamed Amoura bezorgt Union een puntje in Europa League-opener tegen Toulouse

Met Bonsu Baah voor Fadera wilde Vrancken op zoek naar de gelijkmaker maar die onderneming werd afgeremd door een ouderwetse Italiaanse toneelvoorstelling, waarbij de bezoekers bij het minste contact tegen de grond gingen en daarbij de klok zo ver mogelijk lieten doortikken. Scheidsrechter Stéphanie Frappart, die voor rust een bijna perfecte prestatie had neergezet, liet zich er te makkelijk door vangen, waardoor het schier onmogelijk werd om enig tempo te ontwikkelen.

Vierde stilstaande fase

De tweede helft werd zo een flauw afkooksel van de eerste. De thuisploeg had moeite om Fiorentina onder druk te zetten en moest/ging steeds meer risico’s nemen. Die werden ei zo na afgestraft door de ingevallen Nzola, die van dichtbij over kopte.

Zo bleef Genk in de match en kon het op zoek naar de verdiende gelijkmaker. Met succes! Ook de vierde goal van de avond viel op een stilstaande fase, weer zorgde ‘man van de match’ El Khannouss voor de perfecte assist. McKenzie liep op de wegdraaiende hoekschop weg uit de rug van Sadick en kopte onhoudbaar binnen: 2-2.

© Dick Demey

Een gretig Genk wilde nog meer, de verdiende winning-goal van Arokodare spatte in blessuretijd echter uiteen op de paal.

Zo start KRC Genk de groepsfase van de Conference League met een knap gelijkspel. Over twee weken volgt de eerste uitmatch bij het Servische Cukaricki, dat met 3-1 onderuit ging op Ferencvaros.

KRC GENK:Vandevoordt - Munoz, Sadick, McKenzie, Arteaga - Heynen, Galarza - Fadera, El Khannouss, Oyen - Zeqiri.

FIORENTINA: Christensen - Kayode, Milenkovic, Ranieri, Biraghi - Duncan, Arthur Melo, Mandragora - Gonzalez, Beltran, Sottil.

VERVANGINGEN: 46’ Fadera door Bonsu Baah en Gonzalez door Kouamé, 63’ Biraghi en Mandragora door Parisi en Lopez, 71’ Beltran en Sottil door Nzola en Brekalo, Zeqiri door Arokodare, 77’ Oyen door Ait El Hadj, 88’ El Khannouss door Hrosovsky.

DOELPUNTEN: 7’ Ranieri 0-1, 12’ Zeqiri 1-1, 23’ Ranieri 1-2, 85’ McKenzie 2-2.

GELE KAARTEN: 29’ Munoz (duw naar tegenstrever), 33’ Mandragora (gevaarlijk spel), 45+5’ Biraghi (late tackle).

TOESCHOUWERS: 11.243.

SCHEIDSRECHTER: Stéphanie Frappart (Frankrijk).

Aangeboden door onze partners