6 tips om de waarde van je woning of appartement te schatten

Zelf de waarde van uw woning of appartement bepalen is geen gemakkelijke klus. Je moet immers zowel rekening houden met de objectieve waarde als met de huidige marktwaarde, die afhangt van de marktcontext. De volgende tips zetten u alvast op de goede weg om in te schatten hoeveel uw huis of appartement waard is.

Zimmo redactie
Bron: Zimmo

1. Begin met een wit blad

Het is in de eerste plaats belangrijk om niet meer te kijken naar de prijs die je zelf hebt betaald voor de aankoop van je woning of appartement. De marktomstandigheden veranderen snel en wat je hebt moeten betalen stemt waarschijnlijk niet meer overeen met wat je kan krijgen. Ook renovaties en sleet veranderen de waarde van een pand.

2. Raadpleeg het kadaster

Informatie over het kadastraal inkomen kan als basis dienen. Hoewel die geen rekening houdt met alle informatie over je woning of appartement en dus niet volledig is, biedt ze je wel de kans om een vergelijking te maken met de panden die in jouw buurt te koop zijn en een vergelijkbaar kadastraal inkomen hebben. Dat helpt om de huidige marktwaarde van je pand te bepalen.

3. Vergelijk met de andere panden in uw buurt

Kijk in jouw buurt welke woningen en appartementen nog te koop zijn en vergelijk de prijzen. Uiteraard moet je daarbij wel rekening houden met het soort woning, de totale oppervlakte, het aantal kamers, het bouwjaar, enzovoort. Dat zal je alvast een idee geven over de prijs de je voor jouw pand kunt vragen.

Dankzij de overzichtelijke filters op de homepagina van Zimmo kan je gemakkelijk gelijkaardige woningen opzoeken.

4. Kijk naar de prijs per vierkante meter

De prijs per vierkante meter kan je berekenen aan de hand van verkochte woningen in uw buurt. Deel de verkoopprijs daarvan door de totale oppervlakte en vermenigvuldig dat getal met het aantal vierkante meter van uw woonst.

5. Breng alle kenmerken van de woning in kaart

De prijs van uw woning of appartement zal afhangen van een aantal specifieke kenmerken ervan. Is er een garage ? Is er op hete dagen voldoende bescherming tegen de zon ? Is er een lift ? Is die recent nog vernieuwd of totaal verouderd ? De prijs van een woning die moet worden gerenoveerd, zal dalen met een bedrag dat ongeveer overeenkomt met de kostprijs van de uit te voeren werken.

6. Gebruik de Zimmo Prijswijzer tool

De efficiëntste manier om snel een raming van de waarde van uw woning of appartement te maken, bestaat er echter in om gebruik te maken van onze online schattingstool. Om de Prijswijzer te gebruiken hoef je zelf maar drie kenmerken van de woning te kennen. Dit in tegenstelling tot reeds bestaande schattingstools, waar je tal van variabelen moet invullen waardoor je al snel veel tijd en energie verliest. Zo hoeven huiseigenaars naast het adres van het huis, enkel nog de bewoonbare oppervlakte en het bouwjaar in te vullen. Om het meest accurate resultaat te krijgen, geef je best ook de EPC-waarde van de woning in.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer