Archiefbeeld.© Brent Saey

Strapdag in 1.400 basisscholen voor beter klimaat

In ruim 1.400 basisscholen en 163 Vlaamse gemeenten is het vrijdag Strapdag. Op de jaarlijkse autoluwe schooldag in Vlaanderen tijdens de Week van de Mobiliteit stappen en trappen duizenden leerlingen naar school.

Bron: BELGA

Scholen kunnen naast de Strapdag deelnemen aan acht verschillende campagnes om te werken aan een beter klimaat, meldt initiatiefnemer Octopusplan, een deelwerking van de Voetgangersbeweging.

Stappen en trappen naar school, zich duurzaam verplaatsen is de kernboodschap van de 17de Strapdag. Bedoeling is dat de auto aan de kant blijft met een aangename, veilige schoolomgeving tot gevolg. Strappen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en komt de luchtkwaliteit ten goede.

Een aantal scholen koppelt er een creatieve actie aan. Zo stappen de leerlingen en leerkrachten van GBS De Toetertrein in Nazareth samen de afstand van en naar Aarlen. Alle klassen wandelen hun eigen minimumafstand tot ze samen het doel van 550 kilometer bereikt hebben. Octopusplan steunt dit initiatief en schenkt voor elke kilometer 1 euro aan de slachtoffers van de aardbeving in Marokko.

Ook andere campagnes

Om scholen, ouders en leerlingen meer bewust te maken van hun impact op het klimaat en hen te mobiliseren, lanceert Octopusplan een nieuw jaarconcept. Scholen kunnen dit schooljaar deelnemen aan acht verschillende campagnes. Naast Strapdag, Flits, Parkour en Verkeerstelling, komen er vier nieuwe campagnes bij: Parkeerplaats Vrij, Vergroenen, Gezonde Lucht en een eigen activiteit.

Scholen krijgen tal van mogelijkheden om op een laagdrempelige manier te werken aan een beter klimaat. Per campagne verdient de school één tentakel. Vanaf drie tentakels zijn er prijzen te winnen. Vanaf vijf maken scholen kans op de hoofdprijs: een groot Octopusfeest met bekende live DJ en leuke randanimatie op het einde van het schooljaar.

Dit nieuwe jaarconcept kadert in de visie Schoolomgeving 2.0 van Octopusplan, waarin duurzame mobiliteit, vergroening, ontmoeting en beweging centraal staan, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer