Archieffoto ter illustratie

Brandweer geeft lessen over gevaren van (illegaal) vuurwerk aan middelbare scholieren in Hoogstraten: "Bewust maken dat het niet macho is"

Heel wat middelbare scholieren in Hoogstraten krijgen de komende weken lessen van onder meer de brandweer om hen bewust te maken van de gevaren van (illegaal) vuurwerk en bommetjes. Aanleiding zijn enkele incidenten met vuurwerk of andere explosieven in enkele Hoogstraatse scholen. "Er is blijkbaar een circuit waar er makkelijk aan te geraken is", zegt de brandweer.

Vorig schooljaar waren er enkele incidenten met vuurwerk in Hoogstraatse scholen. Enkele leerkrachten en de directie van de school Spijker in Hoogstraten uitten hun bezorgdheid over het feit dat jongeren steeds vaker pyrotechnisch materiaal meebrengen naar school. Na overleg met de stad en de scholen werkte Hulpverleningszone Taxandria een sensibiliseringscampagne uit om leerlingen tussen 12 en 15 jaar te wijzen op de risico's en de gevaren van - vooral illegaal - vuurwerk.Ā 

Medewerkers van brandweer, politie en brandwondencentrum Oscare gaan de komende weken langs bij middelbare scholen van scholengroep Mirho (het vrij onderwijs in Hoogstraten) om jongeren te informeren. "We gaan ook in debat met de jongeren en gaan hen vragen wat ze er zelf van vinden", vertelt Koen Van Gorp van Hulpverleningszone Taxandria. "Als brandweer gaan we het vooral hebben over brandgevaar en ongewilde explosies, want illegaal vuurwerk is niet zo stabiel. Concreet gaat het over illegaal vuurwerk zoals Cobra's, maar er is blijkbaar een circuit waar er makkelijk aan te geraken is."

We gaan niet zeggen "stop daarmee", we willen eerder een mentaliteitswijziging veroorzaken

Koen Van Gorp, hulpverleningszone Taxandria

Toch zal de brandweer niet met het vingertje wijzen bij de jongeren. "We gaan niet zeggen "dat mag je niet doen, stop daarmee", nee, het is eerder de bedoeling om jongeren ervan bewust te maken dat het niet zo macho en stoer is om dat te gebruiken. Eind oktober, wanneer onze lessenreeks afgelopen is, zal niet meteen zichtbaar zijn wat het resultaat is. Maar we hopen op termijn een mentaliteits- en gedragswijziging te veroorzaken."

Behalve de jongeren willen de scholen ook de ouders bereiken. "De scholengroep wil de ouders en de leerlingen een intentieverklaring laten ondertekenen, waarin ze zich engageren om geen vuurwerk te gebruiken op eindejaar. Of, als ze het toch doen, dat ze de veiligheidsregels in acht nemen om het zo veilig mogelijk af te steken op eindejaar, zonder branden en verwondingen. Dat ze om 10 over middernacht kunnen zeggen dat ze volgend jaar nog vuurwerk kunnen zien."

Iedere school in Vlaanderen kan het lessenpakket gratis downloaden en er zelf mee aan de slag gaan. Meer informatie vind je op de website van Oscare.

Meest gelezen