Archiefbeeld
©Belga

Aantal geïnterneerden in de gevangenis verdubbeld in 5 jaar tijd: "Onbehandelbare groep houdt plaatsen bezet"

De afgelopen 5 jaar is het aantal geïnterneerden in de gevangenissen bijna verdubbeld. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Geïnterneerden zijn mensen met een psychische stoornis die een misdrijf hebben gepleegd en horen eigenlijk thuis in een forensisch psychiatrisch centrum of in gesloten afdelingen van psychiatrische ziekenhuizen. Daar is niet genoeg plaats, onder meer omdat een moeilijk behandelbare groep heel wat plaatsen bezet houdt.

Momenteel zitten 944 geïnterneerden in de Belgische gevangenissen. Een forse stijging in vergelijking met 5 jaar geleden. Toen ging het over iets meer dan 500. Er waren toen net twee speciale Forensisch Psychiatrische Centra (FPC) geopend waar honderden ontoerekeningsvatbare gevangenen heen konden.

Dat was ook dringend nodig, want enkele jaren eerder zaten meer dan 1.000 geïnterneerden in de gewone gevangenis. Ons land is daar meermaals voor veroordeeld geweest.

Nu goed vijf jaar later zitten die centra vol, net als de gesloten afdelingen van psychiatrische ziekenhuizen. "Het aantal interneringsuitspraken is de afgelopen jaren wel continu gestegen", zegt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen daarover aan VRT NWS. "Dat heeft een impact op het totale aantal geïnterneerden in de gevangenissen."

Volgens advocaat en expert mensenrechten Jos Vander Velpen loopt het vooral fout bij de uitstroom uit die FPC’s. Hij was destijds een van de grote pleitbezorgers voor de oprichting van die centra. "Te veel mensen boeken amper vooruitgang wat tot ontmoediging leidt", zegt hij in Het Nieuwsblad. "Ik stel mij grote vragen bij de behandeling en bij het grote verloop aan personeel."

"Onbehandelbare" groep houdt plaatsen bezet

Bij de centra zelf spreken ze dat tegen. "40 procent van de patiënten zijn al uitgestroomd", zegt Ruben van den Ameele, directeur patiëntenzorg bij het FPC in Antwerpen. "Het is zelfs iets beter dan verwacht. Zeker als je kijkt naar de juridische en psychiatrische complexiteit van wie die bij ons wordt opgenomen. De gemiddelde behandelingsduur is 3 jaar, ook in de lijn van de verwachtingen."

Een kwart van de geïnterneerden in de FPC’s is volgens van den Ameele niet of heel moeilijk voor behandeling vatbaar. "Die groep neemt de plaatsen in van andere geïnterneerden die in de gevangenis verblijven en die misschien wel sneller zouden kunnen doorstromen", legt hij uit. "Er moet dus een oplossing komen voor die groep om de bestaande capaciteit zo efficiënt mogelijk te gebruiken."

Op termijn komt die oplossing er, want dan opent een bijkomend forensisch psychiatrisch centrum in Aalst. Daarnaast kan er volgens de directeur patiëntenzorg nog efficiënter worden samengewerkt tussen de zorgvoorzieningen voor geïnterneerden, "want alleen bijkomende capaciteit creëren zal niet voldoende zijn om het tekort aan te pakken".

Meest gelezen