© REUTERS

Pokerspeler onder vuur nadat hij darmkanker veinst om mee te mogen doen met lucratief toernooi in Las Vegas: “Ik was verkeerd”

Pokerspeler Rob Mercer ligt zwaar onder vuur. De man haalde het inschrijvingsgeld voor een toptoernooi binnen door te veinzen dat hij darmkanker had en nog aan één toernooi wilde meedoen. Nu de waarheid aan het licht is gekomen, verontschuldigt hij zich. “Wat ik gedaan heb, was verkeerd.”

Guy Stevens

10.000 dollar. Zoveel geld had amateur-pokerspeler Rob Mercer uit het Californische stadje Vallejo nodig om zich te kunnen inschrijven voor een prestigieus toernooi in Las Vegas. Prijzengeld voor de winnaar: 11 miljoen euro.

Maar dat inschrijvingsgeld kon de Amerikaan tot zijn grote spijt niet ophoesten. Er zat niets anders op dan hulp te zoeken. En verblind door de miljoenen die hij er zou kunnen winnen, moest dat voor hem niet eens op een eerlijke manier gebeuren. Wel integendeel: Mercer besloot een groteske leugen te gebruiken. Hij deed online alsof hij vergevorderde en uitzichtloze darmkanker had. “Die diagnose was enorm hard voor mij. Ik ben in een depressie beland”, zei hij in interviews. “Poker is het enige lichtpunt dat ik nog heb in mijn leven.”

Mercer startte een GoFundMe-pagina waarop mensen hem geld konden schenken om nog een laatste toernooi te kunnen spelen. Het werd een groot succes: Mercer haalde tussen de 30.000 en 50.000 dollar binnen. Hij kreeg zelfs 2.500 dollar van een collega-pokerspeler die zelf aan kanker lijdt.

Uitgeschakeld

En zo belandde de schaamteloze Mercer op het toernooi. Succes had hij daar helaas niet: al na enkele uren spelen werd hij glansloos uitgeschakeld en moest hij het toernooi verlaten. Wat een ontgoocheling. Maar alsof dat nog niet genoeg was, ontdekten twee personen die hem geholpen hadden bij het delen van zijn oproep voor geld dat hij gelogen had en dus helemaal geen darmkanker had.

Dat gebeurde nadat zij, net als mensen die hem geholpen hadden met het inschrijvingsgeld, herhaaldelijk vruchteloos om bewijs van zijn ziekte gevraagd hadden. Toen de man ook plots van alle sociale media verdwenen was, werd het helemaal duidelijk. Ook GoFundMe stelde een onderzoek in, en bracht de waarheid aan het licht.

Excuses

In een interview met de Las Vegas Review-Journal geeft de man zijn bedrog toe. “Het spijt me dat ik niet eerlijk geweest ben over mijn situatie”, zegt Mercer daar. “Ik had vanaf dag één eerlijk moeten zijn.” Hij beweert wel niet helemaal gelogen te hebben en wel aan borstkanker te lijden, waar hij zich als man over zou schamen. “Ik was bang om de waarheid te vertellen. Ze doen nu alsof ik één of ander monster ben, dat dit al maanden gepland had. Dat is gek. Maar ik begrijp het. Het spijt me heel erg. Ik heb gelogen tegen veel mensen omdat ik niet eerlijk durfde zijn. Daar moet ik nu voor boeten.”

Hoe het verder moet voor de 37-jarige man, is niet duidelijk. De politie heeft nog niet bekendgemaakt of er een onderzoek komt. GoFundMe beloofde wel alle donateurs hun geld terug te geven. Of het zelf stappen onderneemt tegen Mercer, is ook nog niet duidelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer