James Arthur Photography

Vlaams minister Somers plaatst gemeente Knokke-Heist onder verscherpt toezicht

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) plaatst Knokke-Heist onder verscherpt toezicht na een kritische audit door Audit Vlaanderen. Uit het rapport blijkt dat een voormalige schepen mogelijk aan belangenvermenging deed.

Een doorlichting door Audit Vlaanderen van het gemeentebestuur van Knokke-Heist wijst op verschillende onregelmatigheden bij de gunning van overheidsopdrachten. Onder meer voormalig schepen Kris Demeyere komt daarbij in het vizier. Maar ook de gemeente zelf lijkt het niet altijd nauw te hebben genomen met de regels.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) laat nu weten dat hij het lokale bestuur onder verscherpt toezicht plaatst. Dat wil zeggen dat het via een intensief traject nauwgezet zal worden opgevolgd door de gouverneur. "Concreet betekent dit dat de beslissingen van het bestuur, die het onderwerp van de audit aangaan, onder een vergrootglas zullen worden gehouden", luidt het. 

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé zegt verontrust te zijn door het nieuws over Knokke-Heist. "Dit kan afstralen op de lokale politiek, waar het meeste lokale besturen goed werk leveren en een mooi draagvlak hebben bij de bevolking. Dat wordt allemaal op één hoop gegooid en dat is spijtig. Maar goed, voor mensen die niet goed werken, is het net de doelstelling van Audit Vlaanderen om dit te verbeteren."

Er komen ook regelmatige opvolgingsgesprekken tussen de gouverneur en het lokale bestuur om na te gaan of de aanbevelingen van Audit Vlaanderen worden opgevolgd.

Meest gelezen