Kudde witte neushoorns in Pairi Daiza breidt uit

Madiba in 2019, toen ze voor het eerst drachtig was.© belga

Madiba, een van de twee vrouwelijke witte neushoorns in Pairi Daiza, is ongeveer zes maanden drachtig, zo deelt het dierenpark mee op Wereldneushoorndag. Ook over de populatie in Afrika is er voor het eerst in tien jaar goed nieuws.

Belga

Voor het eerst sinds 2012 is de populatie van witte neushoorns in Afrika toegenomen: van 15.942 op het einde van 2021, tot 16.803 op het einde van 2022, zo maakt het International Union for Conservation of Nature (IUCN) vandaag bekend, op Wereldneushoorndag.

En ook uit Pairi Daiza komt er goed nieuws over de bedreigde diersoort: de kudde zuidelijke witte neushoorns die er leeft, zal volgend jaar uitbreiden. Madiba, een van de twee vrouwelijke witte neushoorns, is ongeveer zes maanden drachtig. Neushoorns dragen hun nakomelingen doorgaans tussen de zestien en achttien maanden. Als alles goed blijft lopen, zal er dus ten vroegste in de zomer van 2024 een neushoornjong bijkomen. Madiba kreeg in 2019 al een jong.

Nog meer bedreigd is de noordelijke witte neushoorn. Nadat in 2018 het laatste mannelijke dier overleed in een natuurreservaat in Kenia, schieten over de hele wereld nog maar twee vrouwelijke witte neushoorns over. Die zijn allebei onvruchtbaar.

Daarom loopt in Pairi Daiza momenteel een poging om via in-vitrofertilisatie de soort te redden. Wetenschappers willen eicellen van noordelijke witte neushoorns bevruchten met mannelijk genetisch materiaal van dezelfde soort, dat ligt opgeslagen in vriezers. Vrouwelijke witte neushoorns van de zuidelijke tegenhanger zullen dan als draagmoeder optreden. Momenteel wordt die techniek getest met genetisch materiaal van zuidelijke witte neushoorns. Onder meer Elle, uit de kudde van Pairi Daiza, neemt deel aan het project.