© Stebo

Energiescan nu ook toegankelijk voor Genkenaars die huren of verwarmen op elektriciteit

Genk -

De stad Genk gaat de energiescan uitbreiden tot alle inwoners die huren of hun hoofdverwarming op elektriciteit hebben. De gemeenteraad heeft hiervoor een overeenkomst met Stebo vzw goedgekeurd.

Bron: BELGA

Tot nu toe konden enkel Genkenaren met een beperkt inkomen en bijzondere sociale doelgroepen de energiescan aanvragen. “Hiermee gaan we verder dan de verruiming op de scan die de Vlaamse overheid in 2022 invoerde voor de laagste inkomenscategorie, maar die in maart 2023 afliep. Door de uitbreiding, die we zelf zullen financieren kunnen we ongeveer 3.000 huishoudens meer aanspreken voor een energiescan”, zegt schepen van Wonen Alessandro Cucchiara (Vooruit).

Met de energiescan van Fluvius komt een energieadviseur aan huis het energieverbruik analyseren en helpen om de verwarming beter af te stellen. Ook worden er isolatietips  gegeven en wordt er doorverwezen naar renovatiebegeleiding of een nieuwe leverancier. De stad Genk heeft nu een overeenkomst afgesloten met Stebo, dat instaat voor het uitvoeren van de energiescans in Limburg, waardoor de doelgroep nu verruimt wordt.

Capaciteitstarief

Door die verruiming kan de stad Genk de energiescan ook beter promoten. Inwoners van Genk die huren of een hoofdverwarming op elektriciteit hebben, kunnen altijd een scan aanvragen, ongeacht hun inkomen of sociale statuut. “Die doelgroepen zijn goed gekozen, in overleg met Stebo”, aldus schepen Cucchiara. “Van huurders weten we dat ze een gemiddeld lager inkomensprofiel hebben en een hogere woonquote (percentage inkomen besteed aan wonen, red.). Dat merken we in elk woononderzoek. Wie verwarmt op stroom is extra kwetsbaar voor prijsstijgingen. Maar ook het capaciteitstarief komt voor deze groep harder aan.”

Stebo zal voor de scans telkens bekijken of ze binnen de wettelijke doelgroep van Fluvius vallen. Als dat zo is, dan financiert Fluvius de scan anders neemt de stad Genk de kosten op zich.

Genkenaren vinden meer info bij het woonloket in het stadhuis of via www.woneningaoz.be/genkverwarmt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer