Direct naar artikelinhoud
TipsFilm Fest Gent

Film Fest Gent blaast 50 kaarsjes uit: tien titels die u absoluut niet mag missen

Film Fest Gent blaast 50 kaarsjes uit: tien titels die u  absoluut niet mag missen
Beeld DM

50 jaar Film Fest Gent, 113 nieuwe langspeelfilms. Dat zijn de simpele cijfers van deze editie van het Gentse Filmfestival. Van de Belgische Oscarinzending over een Japanse animatiegrootheid tot de Gouden Leeuw in Venetië: deze tien titels zijn niet te missen.

1. Poor Things

Huur hem in voor al uw verjaardagsfeestjes: de Griekse cineast Yorgos Lanthimos (The Lobster, The Favourite) kwam de 80ste editie van het Filmfestival van Venetië opleuken met zijn nieuwe, surrealistische meesterwerkje Poor Things, waar hij meteen de Gouden Leeuw mee naar huis nam. Nu komt hij meevieren wanneer Film Fest Gent 50 kaarsjes uitblaast: op het scherm ziet u in Poor Things hoe ook Emma Stone, Willem Dafoe en Mark Ruffalo van de partij zijn.

Op 16, 17, 18 en 21 oktober.

2. Cerrar Los Ojos

In het pantheon van ietwat miskende grootmeesters is er een speciale plek voorbehouden voor de Spanjaard Víctor Erice. In een carrière van bijna een halve eeuw maakte hij tot nu maar drie langspeelfilms, waarvan zeker El espíritu de la colmena een onmisbaar meesterwerk is. 31 jaar na El sol del membrillo keert hij op zijn 83ste terug met Cerrar los ojos, een drama over een regisseur die kluizenaar is geworden.

Op 11, 14 en 17 oktober.

3. The Old Oak

Nog een oude grootmeester: Ken Loach. De Britse schenenstamper is 87 en zou met The Old Oak zijn laatste film hebben gemaakt. Het vormt het sluitstuk van de trilogie die begon met I, Daniel Blake en Sorry We Missed You: dit keer posteert de tweevoudige Gouden Palmwinnaar zich in een pub waar het bier bijna op is, in een dorpje waar Syrische vluchtelingen toestromen. Loach staat nog steeds met twee voeten in de actualiteit, en komt in Gent ook een masterclass geven.

Op 18, 19 en 21 oktober.

4. Augure

Voor Belgische cinefielen was niet The Old Oak, maar Augure dé film waarnaar afgelopen voorjaar werd uitgekeken op het Filmfestival van Cannes. Het magische regiedebuut van de Belgisch-Congolese muzikant Baloji vertelt het verhaal van vier Congolese ‘tovenaars’. Een “film als een mixtape”, oordeelde The Hollywood Reporter. Baloji won de ‘New Voice’-prijs in Cannes, en Augure is de Belgische Oscar-inzending.

Op 14, 15 en 17 oktober.

5. Here

We blijven nog even in de Officiële Competitie, én in het universum van eigenzinnige Belgische filmmakers. Vier jaar na het hypnotiserende Ghost Tropic keert Bas Devos terug naar de Arteveldestad met Here, een film die zich opnieuw in zijn thuisstad Brussel afspeelt. Al doet Devos je op een andere manier naar onze hoofdstad kijken: dit keer zoomt hij in op de onwaarschijnlijke ontmoeting tussen een Roemeense bouwvakker een Chinese biologe die zich zowaar in mossen specialiseert.

Op 15, 16 en 18 oktober.

Win tickets voor het openingsgala van Film Fest Gent

De vijftigste editie van Film Fest Gent opent op dinsdag 10 oktober met Holly, de nieuwe film van Fien Troch. Via De Morgen kan je tickets winnen voor het openingsgala. Neem hier deel aan de wedstrijd.

6. Ferrari

Adam Driver en Penélope Cruz: dat zijn op zich al twee goede redenen om naar Ferrari te gaan kijken. Maar het voornaamste argument is de man achter de camera: na de acht jaar oude flop Blackhat markeert deze goed onthaalde biopic over Enzo Ferrari, de oprichter achter het iconische automerk, een return to form voor Michael Mann, de regisseur van Manhunter, Heat en The Insider . Daar kunnen filmliefhebbers enkel blij om zijn.

Op 19, 20 en 21 oktober.

7. Les Indésirables

Vier jaar geleden mocht Ladj Ly het Gentse filmfestival openen met Les misérables: een naturalistische mokerslag van een drama, dat zich afspeelde in de grijze, rauwe jungle van de Parijse banlieues. Naar die omgeving keert Ly terug in Les indésirables, een film die zich deels afspeelt in een grauw woonblok in de rand van Parijs. Aan een portie sugar coating hoeft u zich niet te verwachten: Ly drukt je staalhard met je neus op een realiteit waar veel mensen liever van wegkijken.

Op 18, 19 en 20 oktober.

8. May December

Far from Heaven. I’m Not There. Carol. Drie meesterwerkjes waar het vakmanschap van Todd Haynes van afdruipt. Nadat hij een uitstapje maakte naar het documentaire genre met The Velvet Underground, keert hij nu terug naar het genre dat hij groot maakte: een van melancholie vervuld romantisch drama, dat drijft op voelbare spanning en onuitgesproken geheimen. Net als in Far from Heaven mag Julianne Moore schitteren, ditmaal naast Natalie Portman.

Op 11, 12, 13 en 14 oktober.

9. About Dry Grasses

Als er in de tempel van slow cinema een oppergod wordt vereerd, is het vast de Turkse cineast Nuri Bilge Ceylan. Zijn werk is een vaste gast op Film Fest Gent, van zijn chef d’oeuvre Once Upon a Time in Anatolia over Gouden Palm-winnaar Winter Sleep tot het warmgekleurde The Wild Pear Tree. Ook About Dry Grasses neemt zijn tijd – drie uur en 17 minuten – om existentiële vragen te onderzoeken in de beeldschone landschappen van Turkije.

Op 17, 19 en 20 oktober.

10. The Boy and the Heron

Over goden gesproken: hoe zouden we Hiyao Miyazaki moeten omschrijven? Tien jaar geleden kondigde de oppermeester van de Japanse animatiecinema zijn pensioen aan, maar het potlood kruipt waar het niet gaan kan. Met The Boy and the Heron, zijn “tijdloze zwanenzang” zoals een Amerikaanse criticus schreef, laat de 82-jarige regisseur van Princess Mononoke en Spirited Away weer van zich horen en mag hij het halve eeuwfeest van Film Fest Gent beklinken.

Op 20 en 21 oktober.