Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

VS geeft nog eens 305 miljoen euro steun aan Oekraïne, president Zelenski onverwacht op bezoek in Canada

De Verenigde Staten zal nog eens 305 miljoen euro aan steun geven aan Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden bekend gemaakt tijdens een bezoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan de VS. Het gaat vooral om artilleriemunitie en luchtafweersystemen. Intussen is Zelenski doorgereisd naar Canada.

De Oekraïense president Volodimir Zelenksi kan haast een zucht van opluchting slaken. Hij krijgt van de Verenigde Staten een nieuw steunpakket van maar liefst 305 miljoen euro. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd tijdens bilaterale gesprekken in het Witte Huis. 

"Deze dialoog bewijst dat onze landen echte geallieerden en strategische vrienden zijn", zegt Zelenski. "We waarderen ten zeerste de grote steun die de Verenigde Staten geven aan Oekraïne om de Russische terreur te bestrijden, écht te bestrijden."

BEKIJK - President Zelenksi op bezoek bij collega Joe Biden in het Witte Huis:

Videospeler inladen...

Naast het steunpakket heeft Biden beloofd dat de eerste Amerikaanse Abrams-tanks "volgende week" in Oekraïne zullen arriveren. De tanks moeten de Oekraïense strijdkrachten versterken in hun tegenoffensief.

Ter illustratie: Vanaf "volgende week" zouden dit soort type tanks moeten aankomen in Oekraïne.

Het is al het zoveelste steunpakket van de VS aan Oekraïne. In totaal hebben de Oekraïners al 42,1 miljard euro militaire steun gekregen van de Amerikanen. Daarmee zijn ze de grootste donoren, gevolgd door Duitsland met 17,1 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van Kiel Institute for World Economy.

Alle steun voor de oorlog tegen Rusland is welkom voor Zelenski, want buurland Polen zal geen wapens meer leveren aan Oekraïne. Dat heeft het gisteren nog bekend gemaakt. De beslissing komt er na een hoogoplopende discussie over de import van Oekraïens graan. Polen heeft wel verzekerd dat de leveringen die eerder beloofd waren, er zullen komen.

Belangrijk voor offensief op de Krim

Het omvangrijk steunpakket van de Amerikanen bevat vooral artilleriemunitie en luchtafweersystemen, maar niet de langeafstandsraketten met een bereik van 300 kilometer waar Zelenksi al een tijdje om vraagt. 

Officieel krijgen ze die raketten niet, maar volgens nieuwe berichten van NBC News krijgt Oekraïne dan toch ATACMS-raketten. Het zou om een klein aantal gaan, maar wanneer die geleverd zouden worden, is nog niet duidelijk. Zulke raketten hebben een bereik van maar liefst 300 kilometer. Tot nog toe kreeg Oekraïne van de VS echter enkel raketten met een afstand van 80 kilometer. Van het Verenigd Koninkrijk heeft het wel al raketten gekregen met een bereik tot 150 kilometer.

 "Die zijn belangrijk voor de Oekraïners om dat dit hen toelaat de Krim volledig te kunnen bestrijken", zegt Kris Quanten, militair historicus aan de Koninklijke Militaire School in "De ochtend".

De Krim, het schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde, is volgens Quanten van immens belang voor Oekraïne. "Als de Oekraïners de Krim kunnen neutraliseren, dan is het duidelijk dat dat een enorme impact heeft op de rest van het front. De logistieke bevoorrading loopt via daar, maar ook commandocentrales, hoofdkwartieren en belangrijke vliegvelden van de Russen liggen op het schiereiland."

Op bezoek in Canada

Intussen is Zelenski onverwacht doorgereisd naar Canada. De president werd gisterenavond laat in de hoofdstad Ottawa verwelkomd door de Canadese premier Justin Trudeau, die hem verzekerde Oekraïne te steunen "zo lang als nodig is." Canada heeft trouwens na Rusland de grootste Oekraïense gemeenschap ter wereld, met ongeveer 1,4 miljoen mensen.

Meest gelezen