Source: dpa

Duitse concentratiekampen steeds vaker doelwit van aanvallen uit extreemrechtse hoek

In Duitsland melden de herdenkingsplaatsen van de concentratiekampen dat het aantal bedreigingen en aanvallen uit uiterst rechtse hoek sterk toeneemt. Het gaat daarbij over swastika-graffiti en vandalisme, maar ook over online belagingen. Extreemrechts is al langere tijd aan een opmars bezig in Duitsland. Zo blijkt uit een nieuw rapport van de Friedrich Ebert Foundation (FES) dat een op de twaalf Duitsers uiterst rechtse ideeën steunt.

Op X, het voormalige Twitter, postte het personeel van het Buchenwald-monument begin september een duidelijke boodschap. "We hebben er genoeg van. Er gaat bijna geen week voorbij zonder neonazi-graffiti bij het Buchenwald-monument. Gisteravond werden graffiti en een hakenkruis gevonden op de parkeerplaats van het gedenkteken. Het klimaat van herdenkingspolitiek in Duitsland kantelt."

Het incident in Buchenwald is geen geïsoleerd feit. Uit een enquête van het Duitse medium RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) blijkt dat de Duitse concentratiekampen steeds vaker extreemrechtse aanvallen te verduren krijgen.

Het gaat daarbij over graffiti zoals in Buchenwald, maar ook over vandalisme en online bedreigingen. Dat gebeurde onder meer al in Dachau, Sachsenhausen/Ravensbrück en Bergen-Belsen. Het personeel probeert zich beter op zulke incidenten voor te bereiden, onder meer door in te zetten op educatie over herdenkingsmonumenten.

Wijdverspreid extreemrechts

Het toegenomen aantal incidenten valt te linken aan de opmars van extreemrechts gedachtegoed in Duitsland. Afgelopen zomer won de Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) voor het eerst in haar geschiedenis een politiek mandaat.

AfD staat vooral bekend voor haar harde standpunten tegen migratie. Vorige week werkten de christendemocraten van de CDU in de oostelijke deelstaat Thüringen nog met AfD samen om een wetsvoorstel rond belastingsverlaging door te drukken. 

De democratische waarden doen het dan ook steeds minder goed in Duitsland. Om de twee jaar brengt de Friedrich Ebert Foundation (FES) een onderzoek over hoe het gesteld is met extreemrechts in het land.

Uit de resultaten van het laatste rapport bleek dat zo'n acht procent van de Duitsers er antidemocratische gevoelens op na houden. Een op de twaalf Duitsers zou dus extreemrechtse ideeën steunen. Daarnaast zou volgens het rapport 6 procent van de ondervraagden geen probleem hebben met een dictatuur.

Bernd W'stneck/picture-alliance/dpa/AP Images

Meest gelezen