© REUTERS

Na de tik in Barcelona willen Van Bommel en Antwerp de rug rechten: “Ik ben blij dat mijn jonge groep dít al heeft meegemaakt”

Na de forfaitnederlaag in Barcelona pikt landskampioen Antwerp de draad in eigen land weer op met een thuismatch tegen RWDM. Wat Mark van Bommel destijds op automatische piloot kon – overschakelen van een Europese topaffiche naar een doordeweekse competitiematch – moeten veel van zijn spelers nog leren. “Iedereen zegt: ‘je speelt ‘maar’ tegen RWDM’, waarop ik antwoord: de promovendus heeft tien punten.”

Diederik Geypen

Daags na Barça-Antwerp deden de Spaanse media minachtend over de Belgische landskampioen. De lacherige commentaren her en der stoorden Van Bommel naar eigen zeggen niet. “De Griekse pers deed het zelfs toen AEK Athene bij ons met 1-0 verloor”, grijnsde de Antwerpcoach vrijdagmiddag op zijn persbabbel. “Het hoort er allemaal bij in het Europese voetbal. Én het is ook logisch als je met 5-0 verliest. Dan kun je als krant schrijven: ‘Het sloeg helemaal nergens op’. Alleen: daar moet je als trainer doorheen kunnen kijken.”

En dat deed van Bommel. De Nederlander herbekeek de wedstrijd van zijn ploeg. “We zaten de eerste tien minuten gewoon goed in de wedstrijd. Alleen moet je in de verdedigende momenten supergeconcentreerd zijn en het geluk hebben dat de 0-0 langer op het bord blijft staan. Dat gebeurde niet. Tegen een club als Barcelona worden kleine details grote details. De wereldtop straft elk foutje af. Natuurlijk is 5-0 veel. En een tik. Toch kun je hier veel makkelijker overheen stappen, omdat het bijna logisch was dat we verloren.”

© AFP

Van Bommel noemde het verlies leerzaam. “We zijn dinsdag in een situatie terechtgekomen waarin we maar zelden terechtkomen. Er stond bij de tegenstander zoveel kwaliteit op het veld dat we supersnel moesten handelen met handen en voeten. Met een jonge groep als de onze moet ik blij zijn dat ze dit nu al heeft meegemaakt. Als team ga je de dingen nu makkelijker herkennen. Zoals ik eerder zei: ervaren worden door te ervaren.”

Voorzitter Paul Gheysens noemde de nederlaag dan weer een wake-upcall, een opportuniteit om te herbronnen. “Het is nu duidelijk dat de focus weer helemaal op het voetbal moet”, voegde de preses eraan toe. “Die 5-0 had niet met een gebrek aan focus of bijzaken te maken”, pareerde Van Bommel vrijdag. Ik heb nog andere wedstrijden gezien, onder andere van Belgische teams, waarin het verschil niet zo groot was en er eveneens niet gewonnen werd. Was daar de focus ook niet aanwezig?”

Antwerp verlegt de focus nu naar RWDM. Van een Europese topontmoeting naar een duel tegen de nieuwkomer in eerste klasse. Hoe ging Van Bommel daar destijds als speler mee om? “Door de jaren bij Barça, Bayern en AC Milan deed ik dat op den duur op automatische piloot. Voor mijn spelersgroep is deze situatie dan weer nieuw. Reizen, tegen Barcelona spelen, zoveel aandacht krijgen… Dan zegt iedereen: ‘je speelt ‘maar’ tegen RWDM, de promovendus.’ Neen, de promovendus heeft tien punten.”

© BELGA

Van Bommel verwacht dat RWDM zich zal handhaven in eerste klasse. “De promovendus draait vlot mee, dat zie je in alle landen terug. Als ik RWDM analyseer, dan herken ik een duidelijke speelwijze met een sterk drietal (Mercier, Biron en Gueye, red.) dat aan de bal bepaalt wat er gebeurt. We gaan onze jongens daar zoals altijd op voorbereiden.”

Van Bommel gaf nog mee dat niemand van de groep geblesseerd terugkeerde uit Barcelona. Björn Engels, Sam Vines en Jakob Ondrejka zullen op korte termijn niet terugkeren in de selectie. Ondrejka ontbrak donderdag overigens op de ploegfoto. De aanvallende middenvelder revalideert, in samenspraak met de medische staf, gedeeltelijk in zijn thuisland Zweden.

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer