© ROBIN UTRECHT

Ontevreden piloten van KLM leggen maandag het werk neer op Schiphol

Piloten van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op de luchthaven van Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

wver
Bron: BELGA

De staking begint in de ochtend om 11 uur. Na een uur pakken de piloten het werk weer op. Verhagen verwacht dat tussen de vijftig en honderd leden het werk neerleggen en roept stakende piloten op om desnoods over te werken en vertragingen te beperken. “We begrijpen dat het vervelend is voor vertrekkende reizigers. Maar overleg met KLM komt onvoldoende in beweging. Daarom moeten we deze stap helaas zetten”, zegt Verhagen.

Hij benadrukt dat de vakbond nu ruim een half jaar een overeenkomst probeert te bereiken. Vorige week vrijdag kwamen vakbonden FNV en CNV samen met KLM tot een cao-akkoord. Verhagen laat weten nog steeds open te staan om er voor maandag met KLM uit te komen. Als VNV niet tot een akkoord komt met de luchtvaartmaatschappij, volgen een week later mogelijk verdergaande acties, meldt Verhagen. Wat die inhouden, is nog niet bekend. De voorzitter denkt echter niet dat het zo ver komt.

Vliegen met minder piloten

VNV wil een jaarlijkse loonsverhoging van zo’n 6 procent, onder meer om de hoge inflatie te compenseren. KLM biedt een verhoging van 5 procent aan. Ook willen de KLM-piloten gecompenseerd worden voor de hoge werkdruk, vrije uren beter kunnen plannen en betrokken worden bij het besluit van KLM om per vlucht met minder piloten te vliegen. Momenteel zijn er twee tot vier piloten per vlucht.

“Wat wij vragen is behoorlijk gepast met de hoge werkdruk en personeelstekorten. Wij willen op een verantwoordelijke manier ons werk kunnen blijven doen”, zegt Verhagen. “Ons voorstel doet niet alleen recht aan de vliegers, maar is ook goed voor KLM. Wij zijn bereid om de productiviteit verder te verhogen, waardoor KLM honderden miljoenen extra inkomsten genereert.” KLM heeft nog niet gereageerd op de staking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer