Eerste assisenproces sinds jaren in oude gerechtsgebouw aan de Britselei in Antwerpen

In het oude gerechtsgebouw op de Britselei in Antwerpen vindt voor het eerst sinds jaren weer een assisenproces plaats. "Dat werd dringend tijd, want de zaal in het Vlinderpaleis is veel te klein voor assisenzaken", zegt Antwerps strafpleiter Kris Luyckx bij Radio2 in Antwerpen.

Na zeven jaar gaat er voor het eerst weer een assisenzaak door in het gerechtsgebouw op de Britselei. De renovaties moesten eigenlijk eerder klaar zijn, maar door de coronacrisis en een huiszwam in de assisenzaal werden de werken uitgesteld. Voor strafpleiter Kris Luyckx komt de opening niet te vroeg.

Als advocaten moesten we met onze rug naar de jury zitten, dat is onrespectvol en vervelend want je wil de reactie van die mensen zien natuurlijk
Kris Luyckx, strafpleiter

Volgens de strafpleiter waren de omstandigheden waarin ze assisenzaken moesten pleiten op de Bolivarplaats niet ideaal. "Een assisenzaal was nooit voorzien. De zaal die we mochten gebruiken was zo klein dat de advocaten met hun rug naar de jury zaten. Dat is niet alleen onrespectvol, maar ook vervelend. De reactie van mensen is heel belangrijk om te zien".

Moderne stijl

De stijl van het gebouw is een combinatie van historisch en modern. "Vroeger moest het 19e-eeuwse gebouw afschrikken en strengheid uitstralen", zegt Luyckx. Dat is nu verleden tijd. Het gebouw is veel lichter en straalt meer zachtheid uit. De authenticiteit van de assisenzaal is nog steeds gebleven. Het gebouw is beschermd erfgoed en daardoor werden er vroeger amper aanpassingen aanvaard. "We vroegen vaak naar nieuwe banken en stoelen, maar dat mocht niet. Soms zitten we daar dagen tot zelfs weken en dan is comfort noodzakelijk", aldus Luyckx.

Het eerste proces in het vernieuwd gerechtsgebouw is vandaag gestart. Het proces gaat over de dood van Daniël Al Alali (9) in april 2019. De jongen van Palestijns-Libanese afkomst verbleef met zijn moeder, tante en nichtje in het asielcentrum van Broechem. Daar werd hij door twee medebewoners van het asielcentrum gegijzeld en verstikt met een T-shirt. Het proces zal vermoedelijk 7 dagen duren.

Meest gelezen