Ali (links) en Fahmi (rechts) worden beschuldigd van de ontvoering van Daniël (9) met de dood tot gevolg

Beschuldigden fatale gijzeling van Daniël (9) verhoord voor hof van assisen: "Het was niet de bedoeling dat hij zou sterven"

De twee jongemannen die terechtstaan voor de ontvoering en dood van de 9-jarige Daniël Al Alali in 2019 blijven volhouden dat ze de jongen niet gedood hebben en leggen de schuld bij elkaar. De oudste van de twee erkent wel dat hij betrokken was bij de feiten en toont volgens zijn advocaat ook schuldbesef. De jongste, die op het moment van de feiten minderjarig was, zegt dat hij niets met de gijzeling en de dood van Daniël te maken heeft. 

Voor het hof van assisen in Antwerpen is het proces begonnen over de gijzeling en de dood van Daniël Al Alali. De 9-jarige jongen van Palestijns-Libanese afkomst verbleef - samen met zijn moeder, tante en nichtje - in een asielcentrum in Broechem.

Op 22 april 2019 verdween Daniël. Zijn fiets werd tijdens een zoekactie teruggevonden, maar van de jongen zelf ontbrak elk spoor. Zijn moeder ontving diezelfde nacht een WhatsAppbericht waarin 100.000 euro losgeld werd geëist. Twee dagen later werd het lichaam van de jongen gevonden in een gracht op het terrein van het asielcentrum. Uit de autopsie bleek dat hij verstikt werd. 

Twee Palestijnse jongemannen, Ali (25) en Fahmi (22), die in hetzelfde centrum verbleven, staan terecht. Ze worden beschuldigd van ontvoering met de dood tot gevolg. Ali riskeert levenslang. Fahmi was op het moment van de feiten nog minderjarig en riskeert een gevangenisstraf van 30 jaar.

BEKIJK - "Wie de fatale handeling heeft gesteld, dat heeft het onderzoek nooit kunnen uitwijzen. Vandaag wijzen de twee verdachten opnieuw naar elkaar", legt Fatma Taspinar uit in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...

Familie hoopt dat de waarheid eindelijk aan het licht komt

De feiten dateren van meer dan vier jaar geleden. De familie van Daniël hoopt dat het proces klaarheid schept over wat er precies gebeurd is met de jongen. "Het onderzoek heeft niet veel aan het licht gebracht", zegt de advocaat van de vader van Daniël die speciaal vanuit Libanon naar België is afgereisd voor het proces.

"Er zijn heel wat verklaringen geweest, maar wetenschappelijk onderzoek spreekt sommige van die verklaringen tegen. Het is goed dat het hele dossier nu nog eens behandeld wordt, zodat de waarheid eindelijk naar boven kan komen."

"We hebben vertrouwen in de jury en hopen dat er een sterk signaal komt dat dit soort feiten onacceptabel zijn", voegt de advocate van Daniëls moeder, tante en nichtje eraan toe. 

Assisenvoorzitter Alexandra Van Kelst
James Arthur Photography

Beschuldigden wijzen naar elkaar

Het proces is vanmorgen gestart met de voorlezing van de akte van beschuldiging, waarin het onderzoek uiteen werd gezet. Na de middagpauze heeft assisenvoorzitster Alexandra Van Kelst de beschuldigden verhoord.

Fahmi (22) werd als eerste aan de tand gevoeld. Hij ontkent dat hij iets te maken heeft met de gijzeling en de dood van Daniël en wijst - net als tijdens het onderzoek - naar Ali als de enige schuldige. Hij was bij Ali toen die het T-shirt waarmee Daniël werd verstikt had opgehaald en de touwen waarmee de jongen was vastgebonden, maar dacht dat die handelingen te maken had met het nakende vertrek van Ali. Diens asielaanvraag was namelijk net afgekeurd waardoor hij het land binnenkort moest verlaten. 

Ik zou zoiets nooit doen

Beschuldigde Fahmi (22) ontkent elke betrokkenheid bij de de dood van Daniël

Hij zou Ali op de avond van Daniëls verdwijning aangetroffen hebben toen die de jongen in de gracht achter blok C verstikte met een T-shirt. Daniël bewoog niet meer en was vastgebonden. Fahmi trok naar eigen zeggen het T-shirt van Daniëls gezicht en wilde ook de touwen losmaken, maar dat mocht niet van Ali. 

Op de vraag van de voorzitter waarom hij geen hulp gaan halen is, antwoordt Fahmi: "Ik was 17, ik had nog nooit een dode gezien, laat staan een dood kind. Ik was in shock en kon niet bewegen." Hij beseft wel dat hij een fout heeft gemaakt door aan niemand te vertellen wat hij gezien heeft. "Ik moet gestraft worden, maar ik heb met de ontvoering niets te maken. Ik zou zoiets nooit doen", besluit hij.

Fahmi (22)
James Arthur Photography

Daarna richtte de voorzitter zich tot Ali, die een kleine maand voor de feiten te horen kreeg dat zijn asielaanvraag in België werd geweigerd. Hij geeft toe dat hij betrokken was bij de ontvoering. Het plan was volgens hem om Daniël op te sluiten in een garage tot ze het losgeld kregen dat ze geëist hadden.

De verantwoordelijkheid voor de dood van Daniël neemt Ali niet op zich. Daarvoor wijst hij al sinds het begin van het onderzoek richting Fahmi. "Voor ons is het duidelijk", stelde zijn advocaat voor de zitting. "Mijn cliënt is betrokken, maar hij is niet degene die de fatale handeling heeft gesteld."

"Het was niet de bedoeling dat Daniël zou sterven", zei Ali, die blijft volhouden dat Fahmi verantwoordelijk is voor de dood van de jongen. Hij beschreef voor de volksjury ook hoe Daniël zou gesmeekt hebben om hem niet te doden. Ali zou hem daarop gezworen hebben dat dat niet ging gebeuren. 

Volgens zijn advocaat toont Ali ook schuldbesef. “Mocht hij de klok kunnen terugdraaien, hij zou het doen." De ouders van Daniël waren tot tranen toe bewogen toen ze de getuigenissen hoorden over de laatste momenten van hun zoon. 

Ali (25)
James Arthur Photography

Fedasil stelt zich burgerlijke partij

Opvallend: Fedasil dat instaat voor de opvang van asielzoekers in ons land, heeft zich burgerlijke partij gesteld. Het is de eerste keer dat dat gebeurt tijdens een assisenproces. "Als een kind sterft, treft dat iedereen", zegt advocate Saskia Kerkhofs die Fedasil vertegenwoordigt op het proces.

"Het gaat om zware feiten en die hebben een zware impact op het personeel. Niet alleen op de dag zelf, maar ook in de jaren erna. Iedere keer een personeelslid aan het woonblok van Daniël passeert, komt die herinnering opnieuw naar boven." Tot op vandaag wordt de dood van Daniël jaarlijks herdacht in het asielcentrum. De komende dagen zullen ook enkele medewerkers en ex-medewerkers van het centrum getuigen voor het hof van assisen. 

Meest gelezen