Minister legt productie bij 3M in Zwijndrecht stil na illegale uitstoot PFAS

Zwijndrecht -

Een productieproces met PFAS bij het bedrijf 3M in Zwijndrecht is stilgelegd omdat er deze week vastgesteld werd dat er illegale PFAS werd uitgestoten. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op basis van informatie van departement Omgeving.

Sacha Van Wiele

Het proces was eerder opnieuw opgestart omdat de uitstoot van PFAS volgens experten verwaarloosbaar was. Dat blijkt na controles niet het geval te zijn, onder meer te wijten aan lekken in de procesinstallatie. Voor de Vlaamse overheidsdiensten is een overschrijding van deze toetsingswaarde niet toelaatbaar, zodat het proces niet meer mag doorgaan.

Uit voorzorg en in afwachting van heranalyse van de andere PFAS-gerelateerde productieprocessen werden alle PFAS-processen stilgelegd. De impact van deze onvoorziene emissie wordt grondig verder onderzocht.

Omgevingsvergunning

“Ik gaf intussen ook opdracht om na te gaan hoelang 3M zelf op de hoogte was hiervan zonder de overheid te informeren”, aldus Demir. “In dat geval zullen we niet nalaten het bedrijf te laten vervolgen voor het schenden van haar milieuzorgplicht. Elke juridische stap is na deze feiten bespreekbaar wat mij betreft, ook de opheffing van haar omgevingsvergunning. Alle mogelijkheden worden de komende weken bekeken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen