Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Geld, goud en een luxeauto: Amerikaanse senator die verdacht wordt van omkoping doet stap terug

De van corruptie verdachte senator Robert Menendez.Beeld AP

De Amerikaanse Democratische senator Robert Menendez, die samen met zijn vrouw verdacht wordt van omkoping, heeft aangekondigd tijdelijk terug te treden als voorzitter van de Senaatscommissie voor Internationale Betrekkingen. Dat heeft de voorzitter van de Senaat, de Democraat Chuck Schumer, aangekondigd.

Menendez en zijn vrouw Nadine worden ervan beschuldigd geld, goud, een luxeauto en afbetalingen op een hypotheek te hebben aanvaard in ruil voor invloed. Ze zouden onder meer dergelijke afspraken hebben gemaakt met de Egyptische autoriteiten. Woensdag verschijnen de twee vermoedelijk voor een rechter.

Lees ook

Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez en zijn vrouw verdacht van corruptie

Justitie in New Jersey doet al geruime tijd onderzoek naar het tweetal. Bij een huiszoeking vonden federale agenten in het huis van Menendez onder meer stukken die de omkoping bevestigen, 480.000 dollar (zo’n 450.000 euro) in cash geld, dat verstopt zat in enveloppen in kleding, kasten en een kluis, en goudstaven ter waarde van 100.000 dollar (bijna 94.000 euro). Ook troffen ze in de garage een luxe Mercedes cabriolet aan, die voor Menendez zou zijn betaald door een van de drie zakenlieden uit New Jersey die namens de Egyptische autoriteiten voor de ‘betalingen’ zorgden.

Zowel Menendez als zijn vrouw ontkent de beschuldigingen.

Geen voorzitter Senaatscommissie meer

‘Tot de zaak is opgehelderd’ zal Menendez volgens Schumer niet meer optreden als voorzitter van de Senaatscommissie voor Internationale Betrekkingen. De voorzitter van die commissie speelt een belangrijke rol in het buitenlandbeleid van president Joe Biden, bijvoorbeeld als het gaat om het vergaren van steun voor Oekraïne. Volgens de aanklager heeft Menendez mogelijk ook zijn machtspositie als voorzitter van die commissie misbruikt bij de omkoping.

Senaatsvoorzitter Schumer wijst erop dat Menendez de komende tijd ‘recht heeft op een eerlijk proces’. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat hij ook van plan is afstand te doen van zijn Senaatszetel.

Aanklager Damian Williams toont op een persconferentie het tegen senator Menendez gevonden bewijsmateriaal: een jack met cash geld, bij een huiszoeking aangetroffen goudstaven en een Mercedes cabriolet.Beeld Getty Images